Het nieuwe parkeersysteem in Rijswijk: hoe zit dat?

RIJSWIJK - Er is veel onduidelijkheid over het nieuwe parkeerbeleid in Rijswijk. Wanneer gaat het nou precies in en wat gaat het eigenlijk kosten? Omroep West heeft het voor je uitgezocht. Daarom een samenvatting van wat het nieuwe systeem nu precies in houdt.
Wat houdt dit nieuwe beleid precies in?

In plaats van de blauwe zones die nu bij drukke plekken als winkelcentra te vinden zijn, worden er
op straat neergezet. Via deze automaten moet je met een pinpas, of een speciale app, gaan betalen. Ook verdwijnen de kraskaarten die bewoners voor bezoekers konden kopen. Deze zijn sinds 31 december niet meer te verkrijgen, maar kunnen in heel 2017 nog wel gebruikt worden. Vanaf 2018 zijn ze niet meer geldig en moeten kentekens van bezoekers online worden doorgegeven.

Waarom wordt het nieuwe parkeerbeleid ingevoerd?

Het nieuwe beleid is ingesteld om de parkeeroverlast rond winkelcentra en andere drukke plekken te verminderen. Op deze locaties konden bezoekers vaak niet parkeren op plekken van vergunninghouders. Dat gaat nu anders. Je kunt nu overal parkeren, vergunning of niet, mits je maar betaalt.  

Vanaf wanneer gaat dit beleid in?

Volgens de gemeente Rijswijk gaat het nieuwe systeem 6 februari van start. In de week daarvoor worden de parkeerautomaten neergezet. Dan wordt er ook begonnen met reguleren, als je je niet aan het systeem houdt.  

Geldt dit alleen voor bezoekers of ook voor vergunninghouders?

De vergunninghouders houden gewoon hun vergunning, maar die wordt voortaan digitiaal. Ze krijgen dus geen papieren vergunning meer. Ook kunnen de vergunninghouders online hun bezoekers aanmelden. De betaalautomaten en de app zijn voor bezoekers.

Wat gaat het kosten?

Bij winkelcentra ga je het eerste uur 30 cent betalen en daarna wordt dat 1,50 euro per uur. Bij sportaccommodaties en wijkcentra betaal je de eerste twee uur 30 cent en daarna pas 1,50 euro per uur. Dit is om mensen die voor een sportwedstrijd komen niet te veel te laten betalen. Voor de bezoekers van vergunninghouders kost parkeren 25 cent per uur. Hier zit wel een maximum van 400 uur per jaar aan verbonden.
Om overige vragen over het parkeerbeleid in Rijswijk te beantwoorden, houden de wijkwethouders spreekuren. Wethouder Björn Lugthart trapt op maandag 30 januari af.
Dit artikel is gemaakt naar aanleiding van een tip van Jenny via Facebook Live. Heb jij ook een onderwerp waar Omroep West volgens jou aandacht aan moet besteden? Praat elke vrijdagochtend om 08.45 uur mee tijdens de redactievergadering live op Facebook. Meer info op www.omroepwest.nl/facebooklive.