As-Soennah Moskee in Den Haag sluit deuren tijdens gebedsdiensten na schietpartij Canada

DEN HAAG - De as-Soennah Moskee in Den Haag heeft besloten voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten. Dat moet voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen. 'We willen de veiligheid van onze bezoekers kunnen garanderen', zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de as-Soennah Moskee.
De moskee doet dit omdat ze zich ernstige zorgen maakt over de veiligheid van de bezoekers na de bloedige aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel, omdat de gebedshuizen juist altijd open willen staan voor iedereen. 'De gebeden gaan wel door, maar de deur gaat op slot als het druk is. En er staan beveiligers voor de deur', vertelt Taheri. De maatregelen blijven van kracht tot het vrijdagmiddaggebed.
Behalve de Haagse as-Soennah Moskee sluiten ook de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht de deuren tijdens gebedsmomenten.

Gezamenlijk spoedberaad

De moskeebesturen hebben maandag gezamenlijk spoedberaad gevoerd, waarop ze tot de veiligheidsmaatregel hebben besloten. Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak maandag al zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van Nederlandse moskeeën.