Moeite met stemmen? Ga naar de Landelijke Verkiezingsdag

DEN HAAG - Voor veel mensen zijn de verkiezingen lastig: op welke partij ga ik stemmen? En op wie dan? Maar als je een licht verstandelijke beperking hebt of moeilijk leert, zijn de Tweede Kamerverkiezingen een abracadabra. Om die grote groep mensen te helpen, is er op zaterdag 11 februari een Landelijke Verkiezingsdag in Den Haag.
ProDemos en MEE NL organiseren speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en zwakbegaafden een Landelijke Verkiezingsdag in de Tweede Kamer. Tijdens de Verkiezingsdag krijgen zij informatie over de Tweede Kamer en de verkiezingen, een rondleiding over het Binnenhof en kunnen ze het stemmen oefenen in een echt stemhokje. 'We houden het zo praktisch mogelijk', zegt Mirjam Sterk, directeur van MEE NL, bij Debby en Gregor op de bank.

Geen overbodige luxe

Zo'n dag is geen overbodige luxe. De Landelijke Verkiezingsdag richt zich op mensen met een IQ tussen 50 en 85. In Nederland wonen ruim 74.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking (een IQ van 50-70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70-85). Samen is dit 18% van het aantal kiesgerechtigden in Nederland. Een rondgang langs mensen met een licht verstandelijke beperking leert dat bijna iedereen binnen de doelgroep wil gaan stemmen.
De verkiezingsprogramma’s worden als te moeilijk en te lang ervaren, het stembiljet als ontoegankelijk en de informatievoorziening als onvoldoende. 'Het begint al bij de voorbereiding: je moet snappen dat je je stemkaart moet bewaren, dat je een legitimatiebewijs moet meenemen naar het stemlokaal, bij welk stemlokaal je je moet melden, hoe je een stembiljet invult en dan dan moet je ook nog weten op welke partij je wilt stemmen', legt Mirjam uit.

Partijprogramma in eenvoudig taalgebruik

Daarom is ze heel blij dat elke partij het verkiezingsprogramma in eenvoudig taalgebruik heeft herschreven. Deze partijprogramma's zijn te vinden op de website www.stemjijook.nu
Wil je zaterdag gaan of ken je iemand die iets aan deze Landelijke Verkiezingsdag kan hebben, meld je aan via de website stemjijook.nu
Het hele gesprek met Mirjam Sterk kun je hier terugzien.