Japanse Manga-meisjes, horror en Pokemon: welkom in het Leids Volkenkundemuseum

'Cool Japan' laat de populariteit van het hedendaagse Japan zien en plaatst die in een historische context. (Afbeeldingen: Museum Volkenkunde)
'Cool Japan' laat de populariteit van het hedendaagse Japan zien en plaatst die in een historische context. (Afbeeldingen: Museum Volkenkunde)
LEIDEN - Pókemon, Hello Kitty, robots en samoerai, het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en is tegelijk hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde in Leiden besteedt hier vanaf 14 april aandacht aan met de tentoonstelling 'Cool Japan: wereldwijde fascinatie in beeld'.
Deze tentoonstelling laat de populariteit van het hedendaagse Japan zien en plaatst die in een historische context. 'Cool Japan' brengt volgens Museum Volkenkunde alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo.
Het museum laat met historische topstukken uit haar wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai - bekend als de 'Rembrandt van Japan' - is ook hedendaagse kunst aanwezig. Blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuk. Dat verbeelt volgens het museum 'precies de kern van de expositie', met traditionele kimono- en nieuwe manga-elementen.

Manga's

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games zoals 'Death Note', 'Princess Mononoke' en 'Final Fantasy'. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.
Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade speelkasten en de nieuwste game-computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema 'Cool Japan' allerlei activiteiten en evenementen gepland. De tentoonstelling 'Cool Japan' is te zien tot en met 17 september.