Geen windmolens in De Balij Zoetermeer en Technopolis in Delft

Recreatiegebied De Balij met een windmolen (Fotomontage Omroep West)
Recreatiegebied De Balij met een windmolen (Fotomontage Omroep West)
DEN HAAG - Het bos De Balij bij Zoetermeer en bedrijventerrein Technopolis in Delft vallen af als plekken waar windmolens kunnen komen. In de Statencommissie op het Provinciehuis in Den Haag bleek een meerderheid voor het voorstel van CDA-Statenlid Ellen Verkoelen.
Verkoelen dwarsboomt daarmee het plan van provinciebestuurder Adri Bom-Lemstra (CDA). De gedeputeerde had De Balij, Technopolis en bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk in onze regio aangewezen als windmolenlocaties.
Het CDA-voorstel om De Balij en Technopolis uit de windmolenplannen te schrappen, kan op vrijwel unanieme steun rekenen in de Provinciale Statencommissie. Statenlid Janelle Bade (D66) nuanceert: 'We willen De Balij en Technopolis alsnog toetsen aan een plaatsingsvisie, dus deze locaties moeten we niet klakkeloos schrappen.'
Eerdere poging
De commissie wil nu deze locaties opschorten en op een nieuwe manier toetsen of De Balij en Technopolis voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals draagvlak onder de omwonenden en andere direct betrokkenen. Hoogstwaarschijnlijk vallen de twee locaties dan alsnog af. Provinciebestuurder Bom-Lemstra kan nog niet zeggen dat de molens er dus definitief niet komen. 'Net zoals ik niet kan zeggen dat ze er definitief wél komen', zegt ze na afloop tegen Omroep West.
PVV, 50PLUS en Partij voor de Dieren wilden in juni vorig jaar al regelen dat De Balij niet zou doorgaan als windmolenlocatie, maar toen vonden ze geen steun bij de andere partijen.