Instellingen

Wieteke van Dort weer op de planken, dit keer met Javaans stuk

Wieteke van Dort als Tante Lien
Wieteke van Dort in 1987 als tante Lien

DEN HAAG - Wieteke van Dort maakt haar comeback in het theater. De Haagse, vooral bekend als Indisch typetje Tante Lien, speelt in een Javaanse versie van Igor Stravinsky's L'Histoire du Soldat. De première is op 16 maart in Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is daarna te zien in twintig theaters door het hele land.

L'Histoire du Soldat gaat over een soldaat die zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor een boek dat de beurskoersen voorspelt. Regisseur Gerard Mosterd maakte de eerste Javaanse versie van het stuk, dat drie jaar lang in Indonesië uitverkochte zalen trok.

Van Dort speelt de verteller in het theaterstuk. Drie van Java's meest vooraanstaande traditionele dansers nemen de overige rollen voor hun rekening.

De Late Late Lien Show

De Haagse actrice werd in 1943 in Indonesië geboren en verhuisde in haar tienerjaren naar Den Haag. Ze maakte later carrière als cabaretière, actrice en zangeres. Van Dort is vooral bekend door de tv-programma's De Stratemakeropzeeshow, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en De Late Late Lien Show.

In 2012 onderging ze een hartoperatie. Na een lang ziekbed gaf ze mondjesmaat nog optredens.