Instellingen

'Grootste rockster' Anouk krijgt oeuvreprijs

Anouk
Anouk

DEN HAAG - Zangeres Anouk is uitgeroepen tot 'de grootste rockster van Nederland' en is daarom maandagavond bekroond met de Oeuvre Edison. Dat gebeurde bij de jaarlijkse uitreiking van de Edison Pop-prijzen in de Gashouder in Amsterdam.

De jury, onder voorzitterschap van Ruud de Wild, liet echter weten dat ze niet kan wachten op waar de Haagse zangeres de komende decennia nog mee komt.

'Ze is ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes, voor haar carrière, die zich door niemand van haar eigen visie laat afbrengen', luidt het oordeel van de jury. 'Ze kijkt niet in de achteruitkijkspiegel maar voortdurend vooruit, naar nieuwe muziek om te ontdekken, nieuwe stijlen om mee te experimenteren, nieuwe plannen, nieuwe energie.' Anouk was zelf niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Winnaars

Verder werden er prijzen uitgereikt in tien categorieën. Zo won Douwe Bob de Edison Pop voor zijn album Fool Bar. Kensington ging er met de prijs vandoor in de categorie rock voor Control. De prijs voor beste hiphopact was voor Rotterdam Airlines met Gate 16 en Weval mocht naar huis met de Edison Dance voor de gelijknamige plaat. Broederliefde scoorde de prijs voor beste album: Hard Work Pays Off 2 en Martin Garrix ft. Bebe Rexha maakte volgens de jury met In The Name Of Love de beste song.

Klangstof (Close Eyes To Exit) won in de categorie alternative, Indian Askin werd met Sea Of Ethanol uitgeroepen tot beste nieuwkomer en André Hazes Jr. scoorde een Edison Volksmuziek met Leef.

LEES OOK: