Kou in de Bollenstreek (1925), NK snelwandelen (1970) en wiggelroede lopen in Tijd voor Nostalgie

De Nieuwe Kerk in Delft (Bron: Polygoon Profilti)
De Nieuwe Kerk in Delft (Bron: Polygoon Profilti)
DEN HAAG - In Tijd voor Nostalgie laten we welke werkdag mooie oude films zien uit vervlogen tijden of films met een historisch verhaal. Debby Roukens presenteert het programma. Deze week komen de volgende onderwerpen in de uitzending:
Maandag 13 februari

Het is Wereld Radio Dag en daarom laten we beelden zien van het Veronica schip uit 1972. En verder een item over Den Haag in de jaren '30 en een Polygoon Profilti film over vrije tijd (1942).

Dinsdag 14 februari

Plekken van Herinnering aflevering 1: Binckhorst en Laak
In de tweede serie Plekken van Herinnering bezoekt de Haagse stadshistoricus Wim Willems, dit keer samen met journaliste Naeeda Aurangzeb, weer bijzondere plekken en mensen. Hun wandelingen over de historische plattegrond van Den Haag leveren een diversiteit aan plaatsen en ontmoetingen op.
In de eerste aflevering van Plekken van Herinnering bezoeken Wim Willems en Naeeda Aurangzeb de voormalige Caballerofabriek in de Binckhorst en de plek waar vroeger het bekende Haagse Slachthuis was aan de Neherkade. De voormalige Caballerofabriek is omgetoverd tot een eigentijds gebouw, een creatief broeinest van jonge ondernemers en de presentatoren ontmoeten daar twee mannen wiens geschiedenis nauw verbonden is met de Caballerofabriek: voormalige magazijnmeester Seyfettin Dokumaci en voormalig personeelschef Bert Hasper. Op het terrein van het voormalig slachthuis ontmoeten Willems en Aurangezeb Piet van der Touw, eens bekend vleesgrossier in Den Haag. Op de plek waar vroeger het slachthuis was, zetelt nu het stadsdeelkantoor en om het plein staan flatgebouwen. Maar van der Touw heeft nog genoeg aanknopingspunten om te verzuchten: "het is nog steeds het slachthuis!".

Woensdag 15 februari

Buiten Beeld afl de boksschool van Harry Houwaart (2002)
Op zijn boksschool in hartje Den Haag wees trainer Harry Houwaart jongeren uit de Schilderswijk er op hoe zij zich zowel in als buiten de ring staande moesten houden. Ook succesvolle boksers als Fredje Dillenwaard en Barend Spaan kwamen ooit voor zijn school uit. In 2002 overleed Harry Houwaart na een kort ziekbed. Op de boksschool aan de Brouwersgracht wordt in de geest van 'ome Harry' doorgetraind.
Polygoon-Profilti item uit 1970 over het NK snelwandelen. Jan Cijs uit Amsterdam wint het Nederlands kampioenschap snelwandelen in de omgeving van Rijswijk van Jan Vos.

Donderdag 16 februari

1925: kou in de Bollenstreek
Filmopname van een zondag in de bollenstreek in een somber en koud voorjaar. Veel verkeer, fietsen, auto's en de stoomtram naar Haarlem.
Natuur in de stad – Leiden
Natuurserie over puur natuur op onverwachte plekken. Leiden is één van de eerste steden in Nederland met een natuurmeetnet, d.w.z. dat bijna elke plant en elk dier in de stad geteld is.

Vrijdag 17 februari

Nostalgia over Gouda. Deze keer gaat het over wiggelroede lopen en hoe dat precies in zijn werk gaat.
Landgoederen in de tweede wereldoorlog van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Aflevering:  Villa de Wiltzangk in Wassenaar. Deze villa was eigendom van de familie Van den Bergh. Samuel van den Bergh was één van de oprichters van Unilever en een groot liefhebber van kunst en boeken. De Joodse familie wist zelf uit de handen van de Duitsers te blijven, maar hun kunst- en boekencollectie werden in beslag genomen.