LUMC krijgt toestemming voor testen met 'veelbelovend' malariavaccin

Het malariavaccin onder de microscoop
Het malariavaccin onder de microscoop © Leids Universitair Medisch Centrum
LEIDEN - Leidse wetenschappers hebben toestemming gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten om een 'veelbelovend vaccin' bij hen te testen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag.
Tot nu toe is er alleen een malariavaccin beschikbaar dat beperkte en tijdelijke bescherming geeft. Het nieuwe vaccin zou volledige bescherming moeten bieden. Daarmee zouden in de toekomst miljoenen doden kunnen worden voorkomen.
'We gaan kerngezonde proefpersonen opzettelijk laten prikken door genetische verzwakte malariamuggen. 'Vreselijk, wie doet nou zoiets?' Zo reageren mensen vaak als ik ze vertel over mijn onderzoek', zegt Meta Roestenberg, onderzoeker op de afdeling Parasitologie en Infectieziekten van het LUMC. 'Nadat de proefpersonen zijn besmet, volgen we ze intensief en hopen we snel stappen te zetten in de verdere ontwikkeling van dit vaccin.'
Het LUMC is een van de vijf locaties in de wereld waar dit soort onderzoek wordt gedaan. Door vrijwillige proefpersonen (18-45 jaar) opzettelijk te besmetten met een infectieziekte kan een vaccin snel en goedkoop worden getest.

Voorjaar

Naar verwachting kan het medisch centrum in het voorjaar gezonde proefpersonen gaan werven. De proef wordt gedaan in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen, waar de malariamuggen worden gekweekt. 'Ze worden daar door vijf verschillende malariamuggen geprikt. De testpersonen worden nauw in de gaten gehouden, en krijgen malariamedicatie wanneer er toch symptomen optreden', aldus Roestenberg.
Het onderzoek naar het nieuwe vaccin begon in de jaren '90 en leidde tot de eerste succesvolle proeven met muizen in 2005. Het vaccin voor de mens bestaat al een paar jaar, maar het heeft jaren geduurd voordat de vergunningen rond kwamen om te testen op vrijwilligers.