Hyperloop: Delftse startup krijgt 300.000 euro van de NS voor 'buizenpost met mensen'

DELFT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) investeren 300.000 euro in de Delftse startup die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de futuristische hyperloop. Er wordt hard gewerkt aan deze nieuwe manier van transport, die lijkt op een soort buizenpost voor mensen.
Behalve de NS stopt ook het regionale investeringsfonds UNIIQ drie ton in de beginnende onderneming HARDT. Die komt voort uit het team van de TU Delft, dat onlangs in Californië de prestigieuze competitie rond het hightech-openbaarvervoersysteem won.
Het idee voor de hyperloop komt uit de koker van Elon Musk, de ondernemer achter elektrische autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. Het plan achter de hyperloop, een soort buizenpost voor mensen, is om capsules in een bijna-vacuüm razendsnel door een buis te laten zweven door middel van magneten. Uiteindelijk moeten snelheden van zo'n 1200 kilometer per uur worden gehaald.

Nog volop in ontwikkeling

De technologie die de hyperloop mogelijk moet maken is nog volop in ontwikkeling. Hoewel de hyperloop nog heel experimenteel is, verwacht de NS dat de startup uit Delft de komende jaren met technieken zal komen die mogelijk toegepast kunnen worden op het Nederlandse spoor. 'Met dergelijke investeringen wil NS voorop blijven lopen', aldus de NS.
Een van de kansen die het spoorbedrijf ziet, is dat voor de hyperloop technieken nodig zijn die zo efficiënt mogelijk met energie omgaan. 'Als grootverbruiker van elektriciteit is alles dat ons kan helpen om zuiniger treinen te laten rijden pure winst', legt een woordvoerder uit.

Minister was erbij

NS-baas Roger van Boxtel maakte de investering bekend in Den Haag. Daar werd het hyperloop-team van de TU Delft in het zonnetje gezet op het ministerie van Economische Zaken. Ook minister Henk Kamp was daarbij.