Noordelijk Havenhoofd Scheveningen op de schop: van rommeltje naar allure

© Frank van Deutekom / Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat vaart maken met de ontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen. Plannen daarvoor liggen al jaren klaar, maar vrijdag worden contracten ondertekend met investeerders die het Havenhoofd aantrekkelijker moeten maken.
Het havenhoofd biedt nu een rommelige aanblik. Het lijkt ook alsof de boulevard er stopt. De gemeente wil ervoor zorgen dat de boulevard juist wordt doorgetrokken en dat die op een natuurlijke manier eindigt. Hiervoor zijn plannen gemaakt om een deel van het duin af te graven en opnieuw aan te leggen. Er moet daar ook horeca komen.
Belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd is de bouw van een hotel aan de havenmond. Het gaat om een driesterren otel dat in de vorm van een grote driehoek wordt gebouwd. Er komen ruim tweehonderd kamer verdeeld over twaalf verdiepingen.

Bouwrijp

Op de begane grond zijn ruimtes gepland waar ook mensen in kunnen die geen kamer hebben in het hotel. Uitbater Inntel zegt dat het nog wel even kan duren voordat de eerste schop de grond in gaat, omdat het hele gebied nog bouwrijp gemaakt moet worden.
Het is één van de projecten die bouwer Volker Wessels hier moet gaan ontwikkelen. Een ander project is een gebouw dat in de oorspronkelijke plannen de 'FISH-experience' heet en moet verrijzen naast het hotel. Alles wat daar inzit heeft met vis te maken. Vrijdag wordt duidelijk of dit ook daadwerkelijk doorgaat.

Nieuw restaurant Simonis

Vishandel Simonis opent ook een nieuw restaurant met uitzicht op zee. De ‘oude’ visafslag blijft bestaan, maar het gebied wordt wel opgeknapt.
De gemeente wil dat de haven een 'echte haven’ blijft, maar tegelijkertijd interessant is voor toeristen. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in een jachthaven. Ook het Beachstadion komt terug in de plannen.

Complete reconstructie Scheveningen

De ontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd is onderdeel van een bijna complete reconstructie van Scheveningen. Op het Norfolk-terrein wordt inmiddels volop gebouwd aan een nieuwe woonwijk.
Ook de andere delen van de haven worden aangepakt. Het is de bedoeling dat daar een combinatie komt van wonen en werken, maar dan wel werk wat met zee te maken heeft.

Noordelijke Boulevard

Aan de andere kant van Scheveningen wordt de Boulevard verder opgeknapt. Legoland opent naast het Kurhaus, het Kurhaus zelf moet beter zichtbaar worden aan de zeekant door er een grote trap te maken. En de dit najaar moet begonnen worden met het opknappen van de Noordelijke Boulevard - het deel tussen het Kurhaus en het Zwarte Pad.
Daar is een belangrijke rol weggelegd voor Hommerson, omdat veel panden daar - inclusief de Palace Passage - aangepakt moeten worden. Daarover is nog veel onduidelijk. De gemeente vindt het belangrijk dat ook dit deel van de boulevard een flinke 'facelift' krijgt en dat de uitstraling van het Kurhaus 'doorgetrokken' wordt.