ADO in USA, de Haagse dierentuin en Koningin Wilhelmina deze week in Tijd voor Nostalgie

Opgezette vossen (Bron:Polygoon)
Opgezette vossen (Bron:Polygoon)
DEN HAAG - In Tijd voor Nostalgie laten we welke werkdag mooie oude films zien uit vervlogen tijden of films met een historisch verhaal. Debby Roukens presenteert het programma. Deze week komen de volgende onderwerpen in de uitzending:
Maandag 20 februari


Het Was over ADO Den Haag  naar USA

De selectie van het jaar 1976 reisde af naar de States voor een tournee. Sport-journalist en ADO kenner Frans Leermaker doet verslag.
In 1937 maakte Polygoon Profilti opnames van badplaatsen en stranden aan de Noordzee kust. Het duurt nog even voordat het kwik boven de 20 graden stijgt, maar hier alvast wat zomers vertier op het strand in Wijk aan Zee, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort.

Dinsdag 21 februari

Plekken van Herinnering aflevering : De Archipel

In de tweede serie Plekken van Herinnering bezoekt de Haagse stadshistoricus Wim Willems, dit keer samen met journaliste Naeeda Aurangzeb, weer bijzondere plekken en mensen. Hun wandelingen over de historische plattegrond van Den Haag leveren een diversiteit aan plaatsen en ontmoetingen op.
In deze aflevering van Plekken van Herinnering bezoeken Wim Willems en Naeeda Aurangzeb de Joodse Begraafplaats in de Archipel. Deze begraafplaats werd in 1694 opgericht door de Hoogduitse Joden. Zij deelden de grond met de Portugese doden. De begraafplaats is al een eeuw gesloten, want het is helemaal vol. Er liggen zo'n 10.000 doden begraven. Onder hen bekende Hagenaars, zoals de schilder Jozef Israels  en de jurist Tobias Asser.
Dwalend over deze stille ommuurde plek praten Wim en Naeeda met onderzoekster Francine Püttmann, die nauw betrokken was bij de restauratie van de dodenakker in 1987. Zij kent de plattegrond van het terrein uit haar hoofd. Maar ook hovenier en boomspecialist Teije Bakker, die bijna 20 jaar de zorg voor bomen en vegetatie voor zijn rekening nam, weet er goed de weg. Hij bracht er vele uren in eenzaamheid door en voor hem is deze unieke Joodse begraafplaats een dierbare plek geworden. Hij heeft er zelfs een favoriete plek.

Woensdag 22 februari

Buiten Beeld aflevering de Wapserveenstraat in Den Haag (2003)

De sloopplannen voor Den Haag Zuidwest gaan niet voorbij aan de ooit zo statige Wapserveenstraat. Bewoners en ondernemers beginnen aan het nieuwe jaar in het vooruitzicht dat het ook het laatste jaar wordt in de straat waar ze zoveel herinneringen delen. Onbegrip en onzekerheid vechten om voorrang.

Polygoon-Profilti item over het opzetten van dieren (1978)

In het preparateurbedrijf van Teurlincx in Eindhoven worden dieren opgezet voor scholen, musea en particulieren.

Donderdag 23 februari

Vijftig jaar bekeken (RVD)

Vijftig jaar bekeken 1898-1948 is een compilatiefilm over gebeurtenissen gedurende de regeringsperiode van koningin Wilhelmina.  De film begint met beelden van prinses Wilhelmina op weg naar haar inhuldiging in 1898 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en eindigt met beelden van de inhuldiging van prinses Juliana in 1948, vijftig jaar later.

Vrijdag 24 februari

Nostalgia over De Bollenstreek

Nostalgia werd in 1998 uitgezonden op TV West. Deze aflevering gaat over het laboratorium voor bloembollenonderzoek waar onderzoek wordt gedaan naar ziekte in de bloembollen. Verder ook de haven van Lisse die nu niet meer bestaat. De bollen werden vanuit daar vervoerd naar de rest van de wereld. Als laatste zien we beelden van de Groene Veiling op het land.

De Haagse Dierentuin (1943)

Oppasser Verkade werkt veertig jaar in de Haagsche Dierentuin. Hij voedert een aap met een lepel en twee beertjes met een zuigfles.

Landgoederen in de tweede wereldoorlog van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Aflevering:  Oud-Poelgeest: onderduikers in de tuinmanswoning
In de tuinmanswoning van Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest zaten twee Joodse broers ondergedoken. Ze overleefden de oorlog. Freek Lugt vertelt over de broers en het echtpaar dat hen huisvestte.