Piek aan babbeltrucs in Haagse stadsdelen Loosduinen en Segbroek

DEN HAAG - De politie in de stadsdelen Loosduinen en Segbroek in Den Haag krijgt de laatste maanden een groot aantal aangiftes van babbeltrucs die op een specifieke manier worden uitgevoerd. In de meeste gevallen worden oudere mensen aangesproken bij winkelcentra. Na het gesprek zijn hun sieraden van hun handen en polsen verdwenen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 21 februari. Meer zaken zijn
te vinden.
Eén van de slachtoffers is een 82-jarige vrouw, die op maandag 14 november boodschappen doet bij Jumbo aan het Alphons Diepenbrockhof. Daarna zet ze haar boodschappen in de auto achter de winkel en wil wegrijden. Plotseling wordt haar portier open getrokken. Een man drukt een grote berg muntgeld in haar hand en vraagt haar in gebrekkig Duits hoeveel dat geld waard is.
Het slachtoffer is bereid om de man te helpen. Terwijl ze het geld telt, pakt hij haar polsen vast. Korte tijd later vertrekt de man weer. Eenmaal thuis komt de 82-jarige er achter dat haar gouden horloge is verdwenen. Vermoedelijk heeft de man die los gemaakt terwijl de vrouw het geld voor hem telde. Ze heeft er niets van gemerkt.

Landelijk opererende dadergroep

De politie heeft alle aangiftes naast elkaar gelegd en vermoedt dat er een landelijk opererende dadergroep actief is. Er wordt gesproken over een stevige licht getinte en een forse donker getinte man, die tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. Ze spreken gebrekkig Duits, Nederlands of een andere onbekende taal. De meeste babbeltrucs vinden plaats op het Alphons Diepenbrockhof in Loosduinen en in de Fahrenheitstraat in Segbroek.
In een aantal gevallen worden slachtoffers aangesproken op straat, maar soms ook terwijl ze in de auto zitten. Vaak wordt er gevraagd of ze geld willen tellen of wisselen, maar er wordt ook wel eens naar het telefoonnummer van de ANWB gevraagd. In de meeste gevallen worden de polsen van de slachtoffers vast gepakt en vervolgens hun sieraden gestolen. Maar soms verdwijnt er ook muntgeld uit de portemonnee. Bekijk de video boven dit artikel voor een interview met één van de slachtoffers en voor preventietips van de politie.

Heeft u informatie over de daders?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem