Syriëganger uit Den Haag krijgt 31 maanden celstraf

Syriëganger Martijn N. in de rechtbank.
Syriëganger Martijn N. in de rechtbank. © ANP
DEN HAAG - De 23-jarige Hagenaar Martijn N., die tot twee keer toe naar Syrië probeerde te reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristische organisatie, is woensdag een celstraf van 31 maanden - waarvan twaalf voorwaardelijk -opgelegd.
Tegen N. was
gevangenisstraf geëist.
N. is door de rechter in Den Haag veroordeeld voor de 'poging om deel te nemen aan een criminele terroristische organisatie en het voorbereiden van moord, doodslag en brandstichting met een terroristisch oogmerk'.

Latief

De Haagse man, die zichzelf Latief noemt, heeft zowel eind 2014 als begin 2016 geprobeerd naar Syrië te gaan, maar strandde beide keren in Turkije.
In 2013 vertrok hij samen met een vriend voor het eerst richting Syrië. Uit in beslag genomen telefoons bleek dat zij contact hadden met jihadist Soufiane Z. die al in Syrië was. Van hem ontvingen ze instructies hoe ze de grens konden oversteken en wat ze moesten doen als ze zouden worden gepakt.

Wonen en trouwen

Begin 2016 probeerde hij het opnieuw. Het lukte hem toen om in Düsseldorf op een vliegtuig te stappen, hoewel hij als terreurverdachte geregistreerd stond en zijn paspoort was ingenomen. Als gevolg van een telefoonstoring was het uitvaardigen van zijn arrestatiebevel toen vertraagd. Over deze fout zijn ook Kamervragen gesteld aan de toenmalige minister van Justitie Ard van der Steur.
N. zegt dat hij naar IS-gebied in Syrië wilde om daar te gaan wonen en te trouwen. Het OM vindt dat niet geloofwaardig. De man zou radicaal-islamitische denkbeelden hebben. Ook is bekend dat de man onder meer een pro-IS-demonstratie in de Schilderswijk heeft bezocht.

Arabische teksten

Daarnaast zijn na zijn eerste uitreis in zijn rugzak handgeschreven Arabische teksten gevonden. Daar stond onder meer: 'Ik wil bloed, bloed, steken, steken.'