Gebeld door Microsoft: vreemd telefoontje om je geld af te troggelen, trap er niet in!

© Archief
DEN HAAG - Bij Omroep West gaat de telefoon de hele dag door: mensen die willen weten of we hun persbericht hebben gekregen, politievoorlichters met nieuwe informatie, luisteraars die willen weten van wie een bepaalde plaat is die we net op de radio hebben gedraaid... We kijken niet zo gauw ergens meer van op. Maar deze donderdag kregen we wel heel veel telefoontjes van mensen met een vreemd accent die zeiden van Microsoft te zijn.
Natuurlijk trappen we daar niet in, maar we willen je wel graag weer eens waarschuwen voor dit probleem. Wat is er aan de hand? Een woordvoerder van Microsoft legt het uit: 'Wij hebben er niks mee te maken. Mensen met een Indiaas accent bellen je op vanuit een callcenter en zeggen dat ze van Microsoft zijn.'
Ze zeggen dat er iets mis is met je computer en vragen je iets te installeren, waarmee ze vervolgens de bediening overnemen. Ze zetten een soort blokkade op je computer om hem onbruikbaar te maken. Die blokkade wordt pas opgeheven als je geld naar ze overmaakt. 'Wij kunnen er helaas niks aan doen, behalve mensen aanraden zich te melden bij de politie', zegt de woordvoerder.

Microsoft baalt

Het bedrijf baalt flink van de frauduleuze praktijken. 'Onze naam wordt misbruikt. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het herkennen', aldus de woordvoerder.
Ook bij de Fraudehelpdesk zijn de telefoontjes zeker geen onbekend fenomeen. 'Dit is al jaren aan de gang, alleen al deze maand hebben we tot nu toe honderd meldingen binnengekregen', zegt een woordvoerder. Maar waarom werd Omroep West dan een aantal keer achter elkaar gebeld? 'Ze hebben waarschijnlijk een computerprogramma dat opeenvolgende telefoonnummers belt', zegt hij.

Bellen ze jou vandaag? Ophangen!

Daarom kan het dus zijn dat andere 070-nummers vandaag ook zo'n mysterieus telefoontje krijgen. Wees dus gewaarschuwd, want het kan aardig oplopen, zegt de Fraudehelpdesk. 'In 2016 hebben we 1400 meldingen hierover gekregen. Daarvan raakten 127 mensen geld kwijt, voor een totaalbedrag van 200.000 euro. Als je erin trapt, kan de schade heel erg oplopen', aldus de woordvoerder.
Over het beste advies hoeft hij niet lang na te denken. 'Gewoon ophangen'. En: 'Ook niet opnemen als ze weer terugbellen', voegt hij eraan toe.