Vechtende broers willen gewoon hun spullen terug

© archief
LISSE - Ze zijn het er achteraf over eens: ze hadden gewoon weg moeten lopen. De twee broers Quintin en Christian zijn na de verjaardag van hun zusje afgelopen september nog even naar het café in Lisse gegaan. Dat loopt uit de hand.
Er volgt een vechtpartij met een aantal stamgasten waarna ze naar buiten worden gestuurd. Eenmaal buiten weigeren ze weg te gaan zonder hun spullen. 'Ik werk hard voor mijn geld meneer', vertelt een van de broers. 'De jas was rond de tweehonderd euro en onze huissleutels zaten erin. Als we onze tas en jassen mochten pakken, waren we zo weg gegaan.' Hij was niet op zoek naar ruzie, zo verklaart Quintin.
Uitgebreid worden de camerabeelden bestudeerd van in de kroeg en daarbuiten. Bij iedere klap zet de rechter de video even op pauze. 'Zie ik goed dat u hier de kroegeigenaar een kopstoot geeft?' Daarop knikt Christian.
Op de beelden is te zien hoe Christian in gesprek is met een andere gast uit de kroeg. Die geeft hem uiteindelijk een duw, waarna hij hem terugslaat. Quintin probeert de twee uit elkaar te halen, maar krijgt dan een fikse klap.

Nog even door

Ze worden naar buiten geleid en de kroegbaas blokkeert de ingang voor ze. 'Ik vind dat hij zich heel onprofessioneel heeft gedragen. Ik ben te gast in zijn café, dus moet hij zich als gastheer ook behoorlijk gedragen', vertelt Quintin. 'Maar als de gastheer zegt dat je moet oprotten, moet je gewoon wegwezen', zegt de rechter.
De broers weigeren weg te gaan zonder hun spullen. In de tussentijd komen er meer onrustige jongeren van binnen richting buiten. De kroegbaas staat tussen hen en de broers in, die ingaan op de beledigingen die de jongeren zouden roepen. Quintin haalt uit naar een jongere achter de kroegbaas, en krijgt dan een vuistslag van de kroegbaas zelf. Hij reageert met een klap terug en een kopstoot.

Taakstraf

De rechter zegt het meerdere malen: 'Waarom zijn jullie niet gewoon weggegaan?' 'Spijt komt altijd achteraf', leggen de broers uit. 'Toen waren we gewoon zo gefocust op onze spullen, dat we niet helder nadachten.' Toch is het niet de eerste keer dat de jongens in de problemen komen. Beiden zitten ze nog in hun proeftijd van een eerdere taakstraf, die ze niet eens hebben afgemaakt. 'Is de tijd van taakstraf dan voorbij?' vraagt de rechter zich af, 'heeft het nog wel zin?'
Uiteindelijk is hij mild voor de jongens. De broer die de kopstoot gaf krijgt dertig dagen cel, waarvan 27 voorwaardelijk. Omdat ze al drie dagen in voorarrest hebben gezeten hoeft hij niet meer te zitten. Ook krijgt hij in totaal 80 uur taakstraf. De andere broer krijgt 14 dagen, waarvan 11 voorwaardelijk. Hij krijgt ook 70 uur taakstraf. Samen lopen ze de rechtbank uit. Niet met een glimlach op hun gezicht, maar zeker niet ontevreden.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?