Instellingen

Had mijn voorvader de VOC-mentaliteit?

VOC document van verslaggever Melissa's voorouder
© Omroep West

DEN HAAG - In het Nationaal Archief in Den Haag kun je op de tentoonstelling De wereld van de VOC achterhalen of je voorouders 'VOC-bloed' hadden. Het VOC-archief wordt veel gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland en is nu gedigitaliseerd.

Omroep West-verslaggeefster Melissa Lagerwaard komt er op de tentoonstelling achter dat een voorvader van haar ook voor de VOC heeft gediend.  Gerrit Leget uit Leiden blijkt als soldaat voor de VOC te zijn uitgezonden naar Batavia met het schip Slot Aldegonde. Zijn avontuur overleeft hij uiteindelijk niet, hij overlijdt in Azië. En zo zijn er nog twee familieleden van Melissa die betrokken waren bij de VOC.

In de database zijn gegevens van de opvarenden te vinden van schepen die tussen 1700 en 1795 naar de Oost voeren. Zo kun je achterhalen of je zeelieden, soldaten of bijvoorbeeld handwerklieden met een VOC achtergrond in de familiestamboom voorkomt.

Veel gedocumenteerd over de VOC

Elke Kamer van de VOC voerde een eigen personeelsadministratie, maar wel volgens centraal vastgestelde regels. De basis van de salarisadministratie is het scheepssoldijboek, waarin de personalia en salarisgegevens van alle betaalde opvarenden van elk VOC-schip werden genoteerd.

De gegevens zijn per werknemer genoteerd en de salarisrekening opent met de datum waarop het schip de rede verlaat. De rekening sluit met de uitbetaling, bij het einde van het dienstverband, van wat de opvarende of zijn rechthebbenden nog tegoed hebben van de VOC.