Alphen aan den Rijn overweegt een gigantische nieuwbouwwijk

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn onderzoekt of er in 2025 nog genoeg huizen beschikbaar zijn in de gemeente. Het lijkt erop dat in de toekomst een woningtekort ontstaat. Als dat inderdaad het geval is, komen er in de Gnephoek waarschijnlijk 10.000 huizen bij. Dat wil het college van burgemeester en wethouders, meldt mediapartner Studio Alphen.
De gemeenteraad wil dat onderzoek eerst uitwijst dat de Gnephoek inderdaad de meest geschikte locatie is. De nieuwe woonwijk zou namelijk ook ten noorden van de Ridderbuurt, ten noorden van de Heuvelweg, het gebied rond de Steekterweg of het gebied rond de Oostkanaalweg gebouwd kunnen worden.

De gemeenteraad wil voor de zomer van 2017 een definitief besluit nemen. SP, GroenLinks, SGP en Beter Alphen zijn fel tegenstander van bouwen in de Gnephoek. RijnGouweLokaal noemde eerder deze maand de Gnephoek een uiterste redmiddel. CDA, Nieuw Elan, VVD, D66, ChristenUnie, PvdA en Groene Hart Democraat willen wel op die plek bouwen, als onderzoek uitwijst dat de Gnephoek de juiste locatie is. In de Gnephoek zou plek zijn voor maximaal 10.000 woningen. Alphen kan dan weer twintig jaar vooruit.

Niet netjes geregeld

Een discussiepunt tijdens de gemeenteraadsvergadering was dat wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) al contact gehad zou hebben met de curator van Phanos Alphen. In een rechtbankverslag staat dat er 'intensief overleg is geweest over de visie van de gemeente en haar doelstelling'. Volgens de wethouder is dat niet waar.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, RijnGouweLokaal en Beter Alphen geloven hem niet. Zij vinden het niet netjes als Van As al contact heeft gehad met de curator of grondeigenaren van het gebied bij Gnephoek, voordat de gemeenteraad zich daarover heeft uitgesproken.

Phanos is in 2013 failliet gegaan en was in het bezit van 197.000 vierkante meter grond. De curator is nog op zoek naar een koper voor de grond.
Deel dit artikel: