Leidse terrasregels te streng voor 175 van de 180 ondernemers

LEIDEN - De strenge terrasregels voor horeca-ondernemers Leiden schieten in de praktijk door. Dat blijkt niet alleen uit boze reacties van de ondernemers zelf, maar ook uit een beleidsstuk van de gemeente zelf. Daarin staat dat slechts 5 van de totaal 180 terrassen in Leiden voldoen aan de gemeentelijke regels.
De terrasregels zijn goedgekeurd door de gemeenteraad, maar sommige raadsleden zien nu ook dat de uitwerking zijn doel voorbij schiet. ‘We zijn nu juist bezig om overbodige regels te schrappen’, zegt Joost Bleijie van het CDA. ‘Laten we dan voor de terrassen goede kaders opstellen. Deze regels over centimeters zijn funest voor de horeca.’
Vorige week besloot Edwin Dietz van lunchroom Catwalk de media op te zoeken omdat het terras dat hij al 19 jaar heeft ineens niet meer aan de regels voldoet. Hij moet zijn windschermen weghalen en denkt daardoor flink veel omzet mis te lopen. Op Facebook kreeg hij veel bijval van andere ondernemers.

Eigen smaak en invulling

Volgens centrummanager Erwin Roodhart vinden ondernemers dat de regels doorschieten. ‘Iedereen snapt wel dat er regels moeten zijn en dat het centrum er goed uit moet zien. Maar voor eigen smaak en invulling is nu nauwelijks meer ruimte.'
Bleijie wil dat de terrasregels binnenkort geëvalueerd worden in de gemeenteraad. Of dat nog op tijd komt voor de ondernemers is de vraag, want vanaf 1 april gaat de gemeenteraad de terrasregels daadwerkelijk handhaven.