De Uithof dit weekend in het teken van NK kunstschaatsen

DEN HAAG - Het is hét evenement van het jaar voor kunstrijders: de Challenge Cup. Dit jaar valt het grote schaatstoernooi ook nog eens samen met het Nederlands Kampioenschap kunstschaatsen. En dat vindt dit weekend allemaal plaats in De Uithof in Den Haag.
Vierendertig Nederlandse kunstschaatsers hebben zich in het afgelopen seizoen geplaatst voor het kampioenschap. Een van die schaatstalenten is de 13-jarige Baukje van Kuijlenborg. Ze sleept twee gouden medailles in de wacht: de eerste prijs van de Challenge Cup en de eerste prijs van het NK.
'Kunstschaatsen is wat ik het liefste doe', vertelt de jonge schaatsster. 'Ik train zeker vijf dagen in de week en daarnaast zit ik op een speciale school, zodat alles in het teken staat van mijn schaatssport.'

Niet tuttig

'Kunstrijden op de schaats is niet alleen iets voor meiden', vertelt Luc Kagenaar. Zijn moeder vult aan: 'Het is een topsport en absoluut niet tuttig. Wereldwijd zijn er heel veel mannen en jongens die de sport beoefenen.'
'Ik zit ook op een speciale school, dus als ik tegen mijn vrienden zeg dat ik aan kunstrijden op de schaats doe, word ik echt niet uitgelachen', aldus de stoere kunstschaatser.