Instellingen

Wereldtitel sprint voor schaatser Kai Verbij uit Hoogmade

Kai Verbij bedankt het publiek tijdens een ereronde op het WK Sprint.
Kai Verbij bedankt het publiek tijdens een ereronde op het WK Sprint. © ANP

HOOGMADE - Schaatser Kai Verbij uit Hoogmade heeft na de Europese titel ook de wereldtitel op de sprint veroverd. De 22-jarige schaatser van Team Plantina behield zondag in Calgary op de tweede 1000 meter zijn leidende positie in het klassement. Dat kostte wel de nodige moeite, omdat hij op de laatste afstand mede door een flinke misslag slechts de negende tijd reed.

Kjeld Nuis uit Zoeterwoude eindigde achter de Noor Havard Lorentzen op de derde plaats in de eindstand van het WK. Ronald Mulder, die als nummer twee als tegenstander van Verbij aan de laatste afstand begon, zakte in het eindklassement naar de vierde plek. Verbij is de vijfde Nederlander die de wereldtitel op de sprintvierkamp heeft veroverd.

De schaatser uit Hoogmade zette met een puntentotaal van 136.065 tevens een nieuw wereldrecord neer. Hij herhaalde in Calgary wat hij eerder bij het EK in Heerenveen deed. Hij pakte de wereldtitel zonder afstandszege. Eens te meer bleek de zoon van een Japanse moeder en Nederlandse vader de meest constante en stabiele sprinter onder de supersnelle jongens.