Delftse architecten helpen bij bouw eerste drijvende stad ter wereld

Een model van hoe een drijvende stad eruit zou kunnen zien.
Een model van hoe een drijvende stad eruit zou kunnen zien © Seasteding Institute
DELFT - Het Delfts architectenbureau Blue21 werkt mee aan een bijzonder project. Zij onderzoeken op dit moment de bouw van 's werelds eerste drijvende stad. Het bouwwerk, dat mogelijk voor de kust van het Frans-Polynesische eiland Tahiti moet komen, moet aan een aantal eisen voldoen voordat de bouw kan beginnen.
Het Delftse Blue21 was eerder betrokken bij het ontwerp van het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Eigenlijk doet het bureau niet alleen onderzoek, vertelt mede-oprichtster Karina Czapiewska. Er is een team van technici aan het werk om het drijvende bouwwerk te realiseren. Blue21 nam het initiatief hiertoe, maar daarnaast ontwerpt en analyseert ze de locatie en mogelijkheden én voert gesprekken over politiek en regelgeving.
Het drijvende 'dorp' wordt vooral geschikt voor vakantiegangers, maar het is volgens Czapiewska zeker de bedoeling om je er permanent te kunnen vestigen. Daarnaast denkt het team van Blue21 aan mogelijkheden voor congresruimtes en recreatie.

Zonnepanelen en golfenergie

Er zit nog een andere gedachte achter het plan. De drijvende stad is van oorsprong een ecologisch project. Er wordt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of golfenergie energie opgewekt om de stad draaiende te houden. Daarnaast is het de bedoeling dat voedsel zo duurzaam mogelijk wordt gekweekt.
Twee van de belangrijkste eisen die aan het drijvende project worden gesteld zijn dat de stad de lokale economie ten goede moet komen en dat het project milieuvriendelijk moet zijn. Daarom is de exacte locatie nog niet duidelijk: de stad kan groeien, krimpen en van vorm veranderen. Door de drijvende constructie is een vaste plek niet nodig.

Geen schade aan oceaan


Een andere eis is dat de drijvende stad geen schade aan de oceaan of het milieu toebrengt. Het is volgens Czapiewska en Blue21 juist de bedoeling dat de stad bijdraagt aan het schoner maken van de wateren waarin ze zich gaat bevinden. Daarom wordt onder meer gedacht aan het recyclen van plastic dat in de oceaan gevonden wordt.
Dit jaar moet de studie af zijn, zodat volgend jaar kan worden begonnen met de bouw. Het is de bedoeling dat de eerste versie van de stad in 2019 af is.