De wasch, de gasfabriek van Den Haag en kasteel Oud-Poelgeest in Tijd voor Nostalgie

Gasfabriek Trekweg Den Haag (Bron: Haghe Film)
Gasfabriek Den Haag, man schept kolen in het vuur
DEN HAAG - In Tijd voor Nostalgie laten we welke werkdag mooie oude films zien uit vervlogen tijden of films met een historisch verhaal. Debby Roukens presenteert het programma. Deze week komen de volgende onderwerpen in de uitzending:
Maandag 27 februari

De Wasch

Op 1 januari 1943 brengt Polygoon-Profilti een voorlichtingsfilm voor huisvrouwen uit over de was.  Hoe week je in, welke wasstukken gaan op de bleek, hoe behandel je kunstzijden stukken, dames kousen en herensokken?  In De Wasch wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een schone was krijgt.

Het Was over tandarts en amateurfilmer Wim Goosen.

Tandarts en amateurfilmer Wim Goosen werd geboren in 1910 in Den Haag. Hij had een tandartspraktijk op de Apeldoornselaan maar was ook een fanatiek amateurfilmer. Hij maakte meerdere korte absurdische films eind jaren ’30 die zich voor een deel afspeelde in de wachtkamer van zijn praktijk.

Dinsdag 28 februari

Jeugdland Ahoy

In 1964 konden kinderen die vakantie hadden naar Jeugdland in Ahoy.  Daar werden allerlei activiteiten georganiseerd zoals knutselen, naaien, schilderen, typen en koken. Polygoon-Profilti laat in een korte film zien hoe de kinderen zich vermaken.

Plekken van Herinnering aflevering 3: De Vliet.

In deze aflevering varen Wim Willems en Naeeda Aurangzeb over De Vliet, het water dat Den Haag eeuwenlang met Rijswijk verbond. Bij de Oude Tolbrug in Voorburg wacht hen de confrontatie met de nooit uit te wissen herinneringen aan de oorlog. Joop Dumee en Piet van Helsdingen, twee veteranen van de 13e Batterij herdenken de dag dat de Duiters Nederland binnenvielen;  10 mei 1940. Een dag die in hun geheugen staat gegrifd. Ze verloren tien kameraden tijdens zware gevechten bij Park Leeuwenbergh. Hun herinneringen vormen de laatste ooggetuigenverslagen van die dag. Daarbij komt ook een ontmoeting met de Antilliaans-Nederlandse luitenant George Maduro bij de Oude Tolbrug weer naar boven. Maduro verrichtte op die plek, op de dag, een ‘huzarenstaaltje’ toen hij de door de Duisters bezette Villa Dorrepaal binnenviel en weer veroverde. Dat onderzocht ook documentairemaker Alfred Edelstein, die bij de Oude Tolbrug het fascinerende levensverhaal van George Maduro in een notendop deelt met Wim en Naeeda. Een verhaal over heldendom, strijd en gedenken.
Woensdag 1 maart

Van steenkool tot gas, deel 1
De Haagse Gaslaan heeft zijn naam te danken aan het feit dat daar de eerste Gemeentelijke Gasfabriek werd gebouwd in 1875. Toen Den Haag als eerste gemeente in 1915 naar elektrische straatverlichting overging, moest de gasfabriek aan de Gaslaan sluiten. Er was inmiddels een tweede locatie bijgekomen op de Binckhorst. In 1967 werd het laatste stadsgas geproduceerd. Hage film bracht de twee locaties prachtig in beeld. Vandaag deel 1 van deze film die voor het eerst in 1924 werd uitgezonden.

Donderdag 2 maart

Van Steenkool tot gas, deel 2

De Haagse Gaslaan heeft zijn naam te danken aan het feit dat daar de eerste Gemeentelijke Gasfabriek werd gebouwd in 1875. Toen Den Haag als eerste gemeente in 1915 naar elektrische straatverlichting overging, moest de gasfabriek aan de Gaslaan sluiten. Er was inmiddels een tweede locatie bijgekomen op de Binckhorst. In 1967 werd het laatste stadsgas geproduceerd. Hage film bracht de twee locaties prachtig in beeld. Vandaag deel 2 van deze film die voor het eerst in 1924 werd uitgezonden.
Vrijdag 3 maart

Nostalgia over de Bollenstreek
Nostalgia werd in 1998 uitgezonden op TV West. In deze aflevering gaat het over pijpenbollen. Dat zijn bollen die eerder bloeien omdat ze in een verwarmde schuur liggen opgeslagen.

Landgoederen in de tweede wereldoorlog van het Erfgoedhuis Zuid-Holland

In de Tweede Wereldoorlog werden veel landgoederen en buitenplaatsen gevorderd door de Duitsers. Er werden officieren ingekwartierd, bunkers aangelegd en soms werd een landhuis in zijn geheel gesloopt vanwege de aanleg van de Atlantikwall. Maar er werden ook schatten verborgen en onderduikers gehuisvest. Erfgoedhuis Zuid-Holland legde deze sporen, verhalen en herinneringen vast in 12 korte films, samen met (oud)bewoners, ooggetuigen, vrijwilligers en andere betrokkenen.  
Aflevering; Oud-Poelgeest: Canadese bevrijders.
De Canadese soldaten die hun intrek namen op het kasteel waren erg populair bij de meisjes in het dorp. Wie goed kijkt kan nog wat sporen vinden die ze hebben achtergelaten.