Eindelijk minder file op de A4? Rijkswaterstaat werkt aan laatste aanpassingen

File tijdens de avondspits op de A4 richting Den Haag
File tijdens de avondspits op de A4 richting Den Haag © ANP
LEIDEN - Op de A4 staat er in september of oktober misschien iets minder file ter hoogte van Leiderdorp en Leiden. Dan is Rijkswaterstaat klaar met de laatste tijdelijke aanpassingen van de weg.
De bebording en markering van de weg is al aangepast en op het punt waar de weg richting Den Haag van drie naar twee rijstroken gaat, wordt de invoegstrook nog 300 meter langer gemaakt. Het opschuiven van het ritspunt is een van de maatregelen die Rijkswaterstaat heeft genomen na het raadplegen van automobilisten, politie en lokale overheden.
De ANWB is positief over de 300 meter extra om in te voegen. Maar: 'We moeten nog zien of het echt gaat helpen, want de bottleneck blijft', zegt een woordvoerder. 'Rijkswaterstaat heeft in ieder geval wel goed geluisterd naar de ideeën van automobilisten.'

Geld gereseveerd

Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer laat nu onderzoeken of het aanleggen van een derde rijbaan de fileproblemen definitief kan oplossen. Ze heeft daar al geld voor gereserveerd.
'Maar voor het zover is zijn we een paar jaar verder', zegt de Leiderdorpse wethouder Cees Wassenaar. 'Ik ben blij met deze tijdelijke maatregelen, maar ik vraag me wel af of het gaat helpen tegen de files.'

N11 verbeteren

Ook wordt nog onderzocht of de aansluiting van de N11 op de parallelbaan van de A4 richting Amsterdam verbeterd kan worden. Dat zou invoegend vrachtverkeer de gelegenheid geven meer snelheid te maken.
De A4 bij Leiden en Leiderdorp staat weer hoog in de file top tien, ondanks dat de weg kort geleden verbreed en verdiept is aangelegd.