Politiek: kosten parkeervergunning gehandicapten moeten drastisch omlaag

DEN HAAG - De kosten voor een parkeervergunning voor gehandicapten in Den Haag moeten drastisch omlaag. Ze dienen te worden teruggebracht naar de prijs voor een gewone parkeervergunning, in de meeste wijken is dat 36,60 euro. Dat vindt de VVD in de Haagse gemeenteraad.
Bovendien wil die partij dat er een einde komt aan de situatie dat sommige gehandicapten ook nog eens moeten betalen voor de lijnen die de gemeente op de weg schildert om het parkeervak te markeren.
Uit onderzoek van het VARA-televisieprogramma Kassa blijkt dat de grotere gemeenten zeer diverse tarieven hanteren voor een parkeervergunning voor gehandicapten. Zo kost een gehandicapten parkeerplaats in Ede 88,50 euro, terwijl daarvoor in Eindhoven 638,90 euro moet worden betalen. Den Haag staat op de vierde plek met 555,65 euro.

Bizar

De VVD in de Haagse gemeenteraad noemt die relatief hoge kosten ‘bizar’. Raadslid Monique van der Bijl: ‘Want het gaat toch om mensen die vaak heel erg afhankelijk zijn van hun auto en een vaste parkeerplek voor hun auto.’
Zij wil daarom dat de tarieven gelijk worden getrokken. ‘Als je een parkeervergunning hebt, heb je een parkeervergunning. Ik vind dat gehandicapten daar evenveel recht op hebben als ieder ander.’

Schamen

Ook andere partijen willen nu opheldering over de prijzen die Den Haag hanteert voor een parkeervergunning. ‘D66 is benieuwd waarom de kosten voor een keuring en voor de aanvraag en aanleg van een parkeerplaats relatief hoog zijn in Den Haag,’ aldus fractieleider Robert van Asten van die partij. De PVV vindt zelfs dat het stadsbestuur zich ‘moet schamen’. Die partij vindt dat een vergunning voor gehandicapten gratis moet worden.
Tegelijkertijd speelt nog een andere kwestie. In veel gevallen moeten gehandicapten ook nog eens betalen voor een wit kruis dat de gemeente op de parkeerplaats schildert om duidelijk te maken die die plek is gereserveerd voor een gehandicapte. Dat overkwam ook de moeder van Edith Bal. Het kruis waarop haar auto staat is door weer en wind vervaagd. Bal: Wij hadden zoiets van ‘We pakken een pot verf en probleem opgelost’. Maar dat mocht niet van de gemeente. Toen moesten we dus voor een paar strepen 145 euro betalen.’

Beloofd

Bal sprak daarop wethouder Tom de Bruijn (D66) al eens aan tijdens een commissievergadering. Hij beloofde dat het bedrag zou worden terug gestort. Maar hoewel dat inmiddels al een half jaar geleden is, is dat geld nog niet binnen. ‘Als ik iets in de politiek heel erg vervelend vindt, is dat iets wordt beloofd en niet wordt nagekomen. Wat mij betreft heeft de wethouder dus nog iets uit te leggen,’ zegt Bal.
Dat vindt ook raadslid Van der Bijl. ‘Wij hebben al eerder gevraagd aan de wethouder hoe dat kan: dat een gehandicapte moet betalen voor witte verf. Wij vinden dat gek. En we hebben dit al eind augustus besproken. Je zou toch willen dat mensen snel dat geld terug krijgen waar ze recht op hebben.'

Vragen

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de wethouder niet inhoudelijk kan reageren, omdat er inmiddels schriftelijke vragen over de kwestie zijn gesteld.