Paddentrek in Delfland begonnen; overzetters gezocht

Pad
Pad © Archief
DELFT - De paddentrek is maandagavond begonnen, meldt de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland. De padden steken wegen over, op zoek naar een sloot om zich voort te planten.
De beesten gaan met de avondschemering op pad. De KNNV Delfland houdt overzetacties in onder andere Delft, Delfgauw, Nootdorp, Ypenburg, Leidschenveen en Bergschenhoek. Voor die acties zijn mensen nodig
bij het overzetten.
De padden zitten in de winter in de grond, onder stenen of in composthopen. Als de temperatuur boven de 6 graden is en het voorjaar op gang komt, komen ze tevoorschijn. Veel halen de sloot niet; tijdens de trek worden ze vaak doodgereden.

Duinweg dicht

In Den Haag steken veel padden in deze tijd de Duinweg over om bij het water te komen. Daarom heeft de gemeente net als voorafgaande jaren toestemming verleend voor een tijdelijke afsluiting vanaf de Hogeweg langs het Belvedèrebos tot aan de Haringkade. Dit betekent dat dit deel van de Duinweg van eind februari tot half april gesloten is tussen zonsondergang en zonsopgang. De slagboom wordt dagelijks om 19.00 uur door vrijwilligers van de Dierenbescherming gesloten en om 7.00 uur weer geopend.