CBS: aantal uitkeringen stijgt, minste bijstandsuitkeringen in Westland

© UWV
DEN HAAG - Steeds meer mensen doen een beroep op de bijstand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de gemeente Westland wonen de minste mensen met een bijstandsuitkering. Ook in Alphen aan den Rijn maken relatief weinig mensen aanspraak op zo'n uitkering. In Den Haag zitten juist veel mensen in de bijstand.
De stijging van het aantal bijstandsgerechtigden komt volgens het CBS vooral door de toestroom van asielzoekers. Asielzoekers met een verblijfsvergunning kunnen een uitkering aanvragen en dat zie je volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek terug in de cijfers. Het CBS ziet juist een daling van het aantal mensen met een Nederlandse of Westerse achtergrond die een bijstandsuitkering hebben.
Den Haag bezet de derde plek op de ranglijst van grote gemeenten. Per duizend inwoners ontvangen in de Hofstad zo'n veertig mensen al langer dan drie jaar een uitkering. Meer dan 35 mensen ontvangen hun uitkering korter dan drie jaar. Alleen in Rotterdam en Leeuwarden wonen meer mensen die afhankelijk zijn van de bijstand. Ter vergelijking: in de gemeente Westland hebben per duizend inwoners nog geen tien mensen langdurig een bijstandsuitkering.