Zeewier voor kust Scheveningen groeit als kool

© ANP
DEN HAAG - Zeewierzaad dat bij een proef is uitgezet voor de kust van Scheveningen, blijkt goed te gedijen. Van enkele millimeters in oktober is het wier gegroeid tot meer dan 40 centimeter deze maand, meldt Stichting Noordzeeboerderij dinsdag.
Het zogeheten suikerwier wordt in april geoogst als het naar verwachting door meer zonlicht-uren en minder golven nog verder is gegroeid. Daarna wordt het getest op kwaliteit en veiligheid.
Zeewier is breed toepasbaar. Het is te gebruiken als voedsel, maar zit ook in allerlei producten als tandpasta, kleding en make-up. Bovendien heeft het een zuiverende werking op het zeewater.

Draad met zaad

In het proefakkertje bij Scheveningen is 80 meter draad met zaad uitgezet. Het bevindt zich op 15 kilometer uit de kust. Op die afstand liggen op de Noordzee ook windmolenparken. Daartussen (in de toekomst een gebied van zo’n 1000 vierkante kilometer) zou zeewierkweek kunnen plaatsvinden.
Eerder lukte het kweken bij een proef op de Noordzee bij Texel ook al. Toen werd gekeken of het wier wel wilde groeien. Nu gaat het er vooral om te kijken of het interessant is voor ondernemers en investeerders om in deze vorm van teelt te stappen.

Plaform voor duurzaamheid

Het project wordt uitgevoerd met het Zeewierplatform. Daarbij kijken meer dan vijftig verschillende bedrijven en overheden samen of het mogelijk is stapsgewijs tot een duurzame zeewiersector te komen. Zeewier komt nu vooral uit het buitenland.