Legolandcrisis op het Haagse stadhuis gesust

© Omroep West
DEN HAAG - De collegecrisis in het Haagse stadsbestuur over Legoland lijkt met een sisser afgelopen. Maandag en dinsdag hebben de wethouders samen met burgemeester Van Aartsen over de kwestie gesproken. 'De kou is uit de lucht en onze blik is weer op de toekomst gericht', zegt wethouder Boudewijn Revis (VVD).
Vorige week begon een hoog oplopende ruzie in de coalitie rond de komst van Legoland naar Scheveningen. De attractie heeft interesse om Legoland Discovery Centre op de Scheveningse boulevard te vestigen tussen het Kurhaus en Sea Life.
Het conflict ontstond omdat collegepartijen PvdA en de Haagse Stadspartij (HSP) tegen het plan stemden. Zij vinden de financiële constructie vaag en vrezen dat de gemeente grote risico's loopt. Toch kreeg het plan een meerderheid omdat naast collegepartijen D66, VVD en CDA de oppositiepartijen GroenLinks, Groep de Mos en de PVV steun gaven.

Geen gratis kaartjes


Vooral de afspraak die de verantwoordelijke wethouders Boudewijn Revis (VVD) en Karsten Klein (CDA) maakten met de PVV zette kwaad bloed. De PVV stemde voor Legoland in ruil voor gratis kaartjes van de attractie voor alle Scheveningers en 65-plussers.
De coalitiegenoten en collega-wethouders waren totaal verrast door deze afspraak en ontstaken in woede. PvdA en HSP spraken van 'ordinaire koehandel'. Overigens komen die gratis kaartjes er niet want de PVV-motie kreeg onvoldoende steun.

'Gesprekken hebben geholpen'


De afgelopen dagen heeft het college teruggeblikt op wat er allemaal is gebeurd en zijn de problemen uitgesproken. 'Het zijn belangrijke gesprekken geweest die in een goede en open sfeer zijn verlopen', zegt Revis. 'Deze gesprekken hebben geholpen. We zijn ervan overtuigd dat we het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen er nog vol tegenaan kunnen.'
Er is afgesproken dat de wethouders elkaar in het vervolg nog intensiever informeren, om te voorkomen dat er verkeerde beelden ontstaan. 'Zo was de indruk ontstaan dat wij van te voren wisten dat wij een meerderheid zouden krijgen, maar dat was niet zo. Ook vlak voor de bewuste vergadering wisten wij nog niet zeker dat we voldoende steun voor ons voorstel zouden krijgen.'

'Stadhuis-gedoe'


Terugkijkend vindt Revis het jammer dat er 'wisselende beelden' zijn ontstaan. 'Dat heeft gezorgd voor onrust en het gevoel van 'stadhuis-gedoe. Dat hadden we moeten voorkomen. Maar het belangrijkste is dat Legoland naar Scheveningen komt. Dat is goed voor de stad.'

LEES OOK: