Instellingen

Trainen voor de 20 van Alphen: je danst meer en maakt minder geluid

© Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Nog een paar dagen en dan staat dé openingsklassieker van het hardloopseizoen weer op het programma: de 20 van Alphen in Alphen aan den Rijn. Meer dan 8.000 mensen doen zondag mee aan verschillende afstanden, in en om de stad.

Bij de mannen doen bekende namen als Patrick Stitzinger en Marius Ionescu mee. En atlete Kim Dillen is favoriet bij de vrouwen. Maar naast de proflopers doen ook duizenden amateurs mee om een persoonlijke prestatie neer te zetten.

Atletiekvereniging AAV'36 in Alphen aan den Rijn heeft een speciale loopcursus opgezet om deelnemers die dat willen klaar te stomen voor de 20 van Alphen. In de maanden januari en februari hebben ze onder professionele begeleiding geleerd hoe ze het beste kunnen hardlopen.

Van stampen tot dansen

'Je begint met lopen en dan loop je redelijk te stampen', vertelt Jurjen uit Alphen aan den Rijn, een van de deelnemers van de cursus. 'Nu loop je wat lichtvoetiger, je danst meer, je bent wat langer en je maakt wat minder geluid.' Jurjen loopt zondag de 10 kilometer tijdens de 20 van Alphen.

Bernadette uit Bodegraven wil later dit jaar misschien een marathon gaan lopen. Ze ziet de 20 van Alphen daarom alvast als een mooie uitdaging. 'Het is heel veel nadenken tijdens het lopen. Hoe zet ik m’n voeten neer? Hoe houd ik m’n handen? Je merkt dat het in die twee maanden routine wordt.'

Serieus en veilig

De groep krijgt training van Eric Sarelse van AAV'36. 'Lopen is natuurlijk voor iedereen, maar als je het wat serieuzer wil doen en wat veiliger, dan kun je het beter bij een atletiekvereniging doen.' Sarelse is twee avonden in de week bezig om de lopers klaar te stomen.

'Het gaat bij hardlopen natuurlijk altijd wel een klein beetje om de prestatie die je levert, met name voor jezelf. En het is leuk als je dan serieus ergens aan het trainen bent en dat je dan uiteindelijk beter wordt.'

Finish halen

De deelnemers zien de 20 van Alphen met vertrouwen tegemoet. 'Het doel is om hem uit te lopen en ik zie wel waar het eindigt', zegt de Bodegraafse Bernadette. Alphenaar Jurjen denkt er hetzelfde over. 'Ik heb geen verwachting van tijd, maar uitlopen sowieso.'