D66-raadslid Daniël Scheper: 'Ik zou mijn kinderen niet snel op kunstgras laten voetballen'

Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels
Mogelijk kankerverwekkende rubberkorrels © ANP
DEN HAAG - Daniël Scheper, raadslid van D66 in Den Haag, zou zijn kinderen niet op kunstgras laten voetballen. Ook zelf gaat hij het veld niet op. Dat zei hij dinsdag naar aanleiding van uitkomsten van een nieuw onderzoek naar rubberkorrels op kunstgrasvelden. Het onderzoeksbureau Europian Chemicals Agency concludeert dat de korrels veilig zijn. De onderzoekers keken in opdracht van de Europese Commissie naar het verband tussen kanker en sporten op kunstgrasvelden.
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de kans op kanker heel klein is. Het instituut doet wel wat aanbevelingen aan fabrikanten, beheerders en gebruikers van het kunstgras.
Zo moet Europese regelgeving worden aangescherpt om te zorgen dat er alleen kunstgras met lage concentraties polyclynische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) of andere gevaarlijke stoffen wordt geproduceerd. Ook moeten eigenaren van bestaande velden de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen goed meten en openbaar maken. Fabrikanten en hun brancheorganisaties moeten elkaar helpen het materiaal goed te testen en sportbonden en clubs moeten samen met fabrikanten ervoor zorgen dat spelers en het publiek goed worden ingelicht.

Zorgen

Juist over die aanbevelingen maakt Scheper zich zorgen. 'Ik vraag me af hoe we die metingen gaan doen, wie dat doet en wie daar de verantwoordelijkheid voor neemt.' Dit onderzoek geeft aanbevelingen, maar roept ook nog meer vragen op, vindt hij. 'Er moet meer onderzoek komen. Laten we nu zorgen dat we echt met zekerheid kunnen zeggen dat het helemaal veilig is. Dat blijkt niet uit dit onderzoek.'
D66, Haagse Stadspartij en GroenLinks zeiden vorige week dat ze willen dat de gemeente Den Haag in gesprek gaat met de KNVB over het gebruik van rubberkorrels op kunstgrasvelden. De partijen gaven toen al aan dat ze zich ernstig zorgen maakten. Dat is nu dus niet veranderd, als het aan Scheper ligt.

Zembla

Na een uitzending van Zembla een aantal maanden geleden ontstond er veel onduidelijkheid over de rubberen korrels. Er zou een verband zijn tussen de korrels en kanker. Een paar weken geleden maakte Zembla weer een aflevering over de korrels op kunstgrasvelden. Het programma twijfelt aan de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. Het RIVM concludeerde eind vorig jaar dat voetballen op kunstgras met rubberen korrels niet gevaarlijk is voor de gezondheid van spelers.
Een aantal voetbalclubs uit de regio maakte zich veel zorgen over de rubberkorrels in de kunstgrasvelden. Ook veel ouders waren erg ongerust. Bij sommige clubs werden maatregelen genomen. Bijvoorbeeld de allerkleinste voetballertjes speelden soms niet meer op kunstgras. Maar naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM lieten de meeste clubs ook de jongste leden weer op kunstgras toe.

Geen garanties voor lange termijn

De onrust over de korrels was er volgens veel clubs sinds de uitkomsten van het RIVM-onderzoek bijna niet meer. Ruud Quik, voorzitter van SV Nootdorp, denkt wel dat de uitslag van het huidige onderzoek nog meer ouders gerust stelt.
Maar bij RKSV DoCoS uit Leiden denken ze er wat anders over. Henk Boumans, bestuurslid van de club, laat weten dat hij de leden het liefst nog steeds niet op kunstgras laat spelen. De club blijft bij de gemeente, die eigenaar is van de velden, aandringen op vervanging van de rubberkorrels. 'Niemand kan garanderen dat de korrels op de lange termijn niet schadelijk zijn.'