Instellingen

Met kinderwagen door de gangen: verpleeghuis Leiderdorp brengt demente ouderen terug in de tijd

Een bewoonster in de Beleefhoek
© Robbert van Cleef

LEIDERDORP - Dementerende ouderen in het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode kunnen sinds kort terug in de tijd. Niet letterlijk, maar met behulp van zogenaamde beleefhoekjes worden de ouderen gestimuleerd herinneringen aan vroeger op te halen.

Op twee verpleegafdelingen zijn speciale hoekjes ingericht zoals een ouderwets schoolklasje, een timmerhoekje en een kinderkamer. Die plekken maken het voor familie en verplegend personeel makkelijker om herinneringen op te halen of samen bezig te zijn.

'Het is bewezen dat demente ouderen met hun gedachten altijd teruggaan naar de tijd van vroeger', zegt Anja van Rijn van verpleeghuis Leythenrode. 'Met name ook de kinderjaren. Vandaar dat we op dit idee zijn gekomen.'

Zintuigen prikkelen


Het doel is om de kwaliteit van leven van de demente bewoners een beetje te verbeteren. De beleefhoekjes prikkelen de zintuigen van de ouderen.

Van Rijn: 'Je merkt dat ze genieten. Ze halen herinneringen boven en daar kan je met elkaar over praten. Die interactie is belangrijk en dat komt zeker ten goede van onze ouderen.'

LEES OOK: