Hondenbaasjes Klinkenbergerplas voelen zich niet gehoord bij herinrichting

OEGSTGEEST - Volgens de hondenliefhebbers die de Klinkenbergerplas in Oegstgeest bezoeken, luistert de gemeente niet naar hun argumenten. De plas wordt opnieuw ingericht en daardoor veranderen de regels voor het aanlijnen van honden. Waar ze nu vrijwel los mogen rondrennen, moeten ze straks op bepaalde paden het hele jaar aan de riem.
De gemeente Oegstgeest heeft het recreatiegebied een paar jaar geleden overgenomen van de provincie en wil het gebied gaan herinrichten. Er moet een natuurspeeltuin komen en er moet meer gefocust worden op de biodiversiteit.
In de zomer is de plas vooral bedoeld voor recreanten, maar in de herfst en winter zijn die er volgens de hondenliefhebbers nauwelijks. Als het plan doorgaat mogen de baasjes hun honden ook in de winter niet los laten lopen.

Veel zorgen

'Ik zag sterren van ellende, want ik loop altijd hier met de hond. Als hier ineens mensen gaan fietsen en de honden moeten aangelijnd blijven, dan is dat echt heel slecht voor ons', vertelt een vrouw die de andere hondenbezitters op de hoogte heeft gebracht van de plannen.
Zorgen over de plannen hebben de hondenbezitter al eens eerder uitgesproken, maar toen heeft de gemeente er niks mee gedaan, vinden de hondeigenaren. Veel baasjes hebben afgelopen november een zienswijze ingediend om de plannen nog te veranderen. 30 maart vergadert de gemeenteraad over de nieuwe plannen bij de plas, waarna in april een definitieve opzet wordt gemaakt.

Duidelijke oplossing

Volgens Brenda Filippo van het 'Platform Hondenvrienden' is de oplossing duidelijk: 'Het pad tussen de twee plassen heeft niks te maken met de biodiversiteit of de natuurspeeltuin. Toch mogen de honden hier voortaan nooit meer los. Als ze dit veranderen naar alleen niet loslopen in het hoogseizoen, dan zijn wij al heel blij.'

LEES OOK: