Werkstraf voor Erdogan-aanhanger na bedreiging hoogleraar

De Turkse premier Erdogan
De Turkse premier Erdogan
DEN HAAG - Een Delftenaar (40) van Turkse komaf, fanatiek Erdogan-aanhanger, is dinsdag door de Haagse rechtbank veroordeeld wegens bedreiging van de Leidse hoogleraar en columnist Afshin Ellian in april vorig jaar. Hij kreeg een werkstraf van veertig uur.
In een uitzending van het WNL televisieprogramma Goedemorgen Nederland uitte de Leidse hoogleraar forse kritiek op de Turkse president Erdogan. Dat wekte de woede van de Delftenaar. Hij postte op Facebook: 'Als jij nu naast mij was, had ik je op 100 plekken lekgestoken, kankerhoerenkind, ik ga je opzoeken!' Ook had hij  gedreigd het slachtoffer in stukjes te hakken.
De Delftenaar werd een maand later opgepakt. 'Ik was mijn bericht toen allang weer vergeten',  zei hij twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Hij vond inmiddels zelf ook dat hij te ver was gegaan: 'Ik ben de mist in gegaan. Ik bied mijn excuses aan.'

'Beste president ooit'

Hij zou destijds 'impulsiever' zijn geweest omdat hij minder medicatie tegen een psychische aandoening had ingenomen. Wel was hij tijdens de zitting nog even fanatiek over Erdogan. 'Hij is de beste president die Turkije ooit heeft gehad', zei hij.
De straf die de man van de rechtbank heeft opgelegd, was hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie.