Terug van heel lang weggeweest: het Haagsch Koningsbal

© Ed Hamelink
DEN HAAG - Den Haag krijgt dit jaar tijdens koningsnacht weer een heus Haagsch Koningsbal. Het dansevenement is op 26 april in het Grand Hotel Amrâth Kurhaus op Scheveningen. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd het Koningsbal ook georganiseerd, toen op het Lange Voorhout.
Het initiatief voor het bal komt van Helena Kirchner. Ze bedacht het tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013. 'Ik dacht: hier wordt geschiedenis geschreven', vertelt Kirchner tegen Omroep West. De voorgangers van Willem-Alexander, koningen Willem I, II en III, hielden ook regelmatig dit soort dansfeesten. De Nederlandse koningen schaften het af.
‘We beginnen de avond in traditionele stijl met de dansen die toen werden gedanst, zoals de pavane, het menuet en de polka. Daarna gaan we steeds meer naar de muziek van nu. We eindigen met dj’s die house en disco draaien’, vertelt Helena Kirchner. Ze heeft ook koning Willem-Alexander zelf uitgenodigd. Of hij en koningin Máxima ook komen is nog niet bekend.

Prijzig

Het Haagsch Koningsbal moet elk jaar terugkomen. Je moet er wel de portemonnee voor trekken. Een kaartje kost namelijk 105 euro. De dresscode is voor dames een lange avondjurk of historische kleding. Heren worden in rokkostuum verwacht.