Instellingen

Opheldering geëist over dood Haagse Luciano (14) in instelling

Archief
Archief

DEN HAAG - De nabestaanden van de 14-jarige Luciano Ligthart uit Den Haag willen opheldering over het overlijden van de jongen. Hij stief in 2016 toen hij was opgenomen in in een instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen op de Veluwe. Nabestaanden vragen de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie om meer informatie.

Volgens de instanties pleegde Luciano in juni 2016 zelfmoord. Een nadere onderbouwing van dat vermoeden hebben de nabestaanden nooit gekregen, schrijft hun raadsman Sébas Diekstra woensdag in een brief aan beide ministeries. Zo zou er volgens de advocaat geen sectie op het lichaam van de jongen zijn verricht. Rapporten en onderzoeken van de politie en van de Inspectie Jeugdzorg zouden volgens hem nog steeds niet met de nabestaanden zijn gedeeld.

Diekstra is van mening dat Luciano gezien zijn situatie niet alleen mocht worden gelaten. Dat is wel gebeurd in de bewuste instelling in Deelen. De nabestaanden willen weten hoe het kon gebeuren dat de jongen ruim een uur alleen is geweest, terwijl hij volgens voorschrift ieder kwartier moest worden gecontroleerd.

Seksuele relatie

Verder zouden tussen zijn spullen concrete aanwijzingen zijn gevonden over een seksuele relatie met een volwassen man binnen de muren van de instelling. Voor de nabestaanden is niet duidelijk is of die relatie een rol heeft gespeeld en of die verder is onderzocht.

Inmiddels zijn bijna negen maanden verstreken zonder dat de nabestaanden enige toelichting hebben gekregen op het onderzoek. 'Zo ga je niet met nabestaanden om', aldus Diekstra, die daarover een klacht neerlegt bij de bewindslieden van betrokken ministeries.

De ministeries zeggen pas op de kwestie te kunnen reageren na ontvangst van de brief.