Klaas de Vries leidt onderzoek misbruik in sport

Klaas de Vries
Klaas de Vries © ANP
PIJNACKER - Oud-minister Klaas de Vries uit Pijnacker leidt het onderzoek naar misbruik in de sport in Nederland. Dat meldt sportkoepel NOC*NSF. De Vries (73) is benoemd tot voorzitter van een driekoppige commissie die moet kijken hoeveel sporters de afgelopen tientallen jaren zijn misbruikt.
De Vries krijgt assistentie van oud-staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp - tevens oud-directeur van voetbalvereniging De Graafschap - en Egbert Myjer. Myjer is rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
NOC*NSF maakte eind december bekend dit onderzoek te starten, nadat er in Engeland verhalen opdoken van oud-voetballers die vertelden tijdens hun jeugd seksueel misbruikt te zijn. In Nederland gaf onder andere ex-wielrenster Petra de Bruin uit Nieuwkoop aan dat haar dit ook is overkomen.

Belangenverstrengeling

De Nederlandse sportkoepel kiest met De Vries bewust voor iemand buiten de sportwereld, om elke verdenking van belangenverstrengeling weg te nemen. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot concrete adviezen voor sportorganisaties en andere partijen om de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag te verbeteren. Slachtoffers uit het verleden krijgen alsnog de kans hun verhaal te doen.
'Ik ben ervan overtuigd dat de commissie-De Vries ons verder zal helpen om te bereiken wat we met zijn allen graag willen: een voor iedereen veilige omgeving om van sport te kunnen genieten', aldus algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF.