Transvaal wordt groener: gemeente Den Haag pakt Anna Blamanplein aan

De voetbalkooi aan het Anna Blamanplein in ontwikkeling.
Er komt kunstgras in de kooi. © Fonda Sahla
DEN HAAG - De Haagse wijk Transvaal gaat op de schop. Het Anna Blamanplein in de buurt Groente- en Fruitmarkt wordt groener. In de voetbalkooi op dat plein wordt donderdag kunstgras aangebracht. De bedoeling is dat er ook moestuintjes en 'meer speelplezier' worden gerealiseerd. Ook andere Haagse pleinen gingen onder leiding van wethouder Boudewijn Revis (VVD) op de schop. Die zijn inmiddels klaar.
Toen de gemeente met de herontwikkeling van de Haagse pleinen begon konden buurtbewoners
. Voor het plein in Transvaal betekent dat onder meer de aanleg van moestuintjes en zogenoemde 'Zoneparc'-elementen. Dat betekent dat er door middel van gekleurde verf verschillende spelelementen op het plein worden geschilderd. Daarvoor is in samenwerking met ontwerpster Dorith Schute een ontwerp gemaakt. Speelruimte wordt dan bijvoorbeeld onderverdeeld in zones met verschillende kleuren. Blauw staat voor spelletjes als kringspellen en hinkelen, rood voor een sportzone.
Buurtbewoonster Fonda Sahla is blij met de ontwikkelingen. 'Het was hier zo grauw en grijs. Er was wel een voetbalkooi en een of ander kunstwerk, dat veroorzaakte alleen maar ongelukjes met kleine kinderen. Verder zijn er in deze buurt geen faciliteiten, dus deze herinrichting is voor veel mensen echt iets om naar uit te kijken.'

Pleinenproject

De herinrichting van het Anna Blamanplein is onderdeel van een groter project om meerdere Haagse pleinen nieuw leven in te blazen. Ook het Kerkplein, het Alphons Diepenbrockhof en het Kamperfoelieplein werden opnieuw ontwikkeld. Die zijn inmiddels klaar. Het Kamperfoelieplein kreeg onder meer een speeltuin en meer groene beplanting. Een Grieks restaurant aan het plein kreeg een terrasvergunning. Er wordt nu gewerkt aan de vernieuwing van zes andere Haagse pleinen.