Instellingen

Beeldbepalend gebouw bij Haagse begraafplaats Nieuw Eykenduynen verdwijnt

Uitvaart van Rudy Kousbroek in Hoeve Ysendoorn bij begraafplaats Nieuw Eykenduynen.
Uitvaart van Rudy Kousbroek in Hoeve Ysendoorn bij begraafplaats Nieuw Eykenduynen. © ANP

DEN HAAG - Hoeve Ysendoorn, het monumentale witte gebouw bij de Haagse begraafplaats Nieuw Eykenduynen, wordt gesloopt. Dat heeft de eigenaar van het pand, uitvaartonderneming Yarden, gemeld bij de gemeente Den Haag. Sinds eind vorig jaar wordt de begraafplaats verbouwd.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Hoeve Ysendoorn geen monumentale status heeft en geen beschermd stadsgezicht is. Daarom heeft het stadsbestuur geen invloed op de sloop van het beeldbepalende pand, dat meer dan een halve eeuw op de huidige plek heeft gestaan.

Tijdens de verbouwing, die volgens Yarden tot media september duurt, blijft begraven gewoon mogelijk. Crematies en plechtigheden worden tot die tijd gedaan bij crematoria Ockenburg (Den Haag) en Eikelenburg (Rijswijk). Yarden kon nog niet reageren op vragen van Omroep West over de sloop.

Rudy Kousbroek

In de aula van Hoeve Ysendoorn is onder anderen voor schrijver, filosoof en essayist Rudy Kousbroek (2010) een afscheidsdienst gehouden. De bekendste Haagse bedelaar Martin Kloppenburg werd in 2014 gecremeerd bij Nieuw Eykenduynen.