'Auto botste al ergens op voor aanrijding met tankstation De Andel'

GOUDA - De automobilist die vorig jaar op benzinestation De Andel bij Gouda knalde, was al vóór het benzinestation ergens op gebotst. Dat zegt zijn advocaat. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe de auto op zijn kant het tankstation binnen komt schuiven.
Donderdag was een pro-formazitting bij de Haagse rechtbank. De zaak tegen de 34-jarige Daniël C. kan voorlopig nog niet inhoudelijk van start gaan, omdat C. eerst nog moet worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Daar gaat hij over twee weken voor ruim een maand naartoe.
Advocaat Van Kregten heeft inmiddels de camerabeelden van het benzinestation bekeken. Daarop is te zien hoe de auto op zijn kant en een kwartslag gedraaid het tankstation binnen komt schuiven. De wagen klapt op een van de voorste pompen, komt door de klapt weer op de wielen terecht en rolt door. Tegen de tweede pomp van de rij ernaast komt de auto dan tot stilstand. Kort erna ontstaat brand bij de voorste pomp, waarna het hele tankstation in vlammen op gaat..

Bewuste aanrijding?

'Het lijkt erop dat de auto dus al iets heeft geraakt, voordat hij het tankstation binnenkwam', zegt Van Kregten. 'Kun je dan nog stellen dat hij bewust het pompstation heeft proberen te raken?' Van Kregten vraagt zich al sinds het incident af of sprake is van opzet. Er wordt ook gekeken naar mogelijk technische mankementen aan de auto.
Feit is wel dat Daniël C. die avond zelf in het ziekenhuis tegen agenten heeft gezegd dat hij zelfmoord had proberen te plegen. 'Dat klopt', zegt Van Kregten, 'maar hoe serieus moeten we dat nemen? Hij kan zich nú in ieder geval niets meer van het hele incident herinneren.' De raadsman wijst erop dat zijn cliënt bewusteloos uit de auto is gehaald, in de ambulance de nodige medicijnen toegediend heeft gekregen en dus niet duidelijk is in welke toestand hij zijn uitspraken in het ziekenhuis deed.

Alcoholist

Duidelijk is wel dat Daniël C. die avond gedronken had. Er werd een hoeveelheid alcohol in zijn bloed gevonden die gelijk staat aan zo'n acht glazen bier. Het is de vraag welke invloed dat op hem heeft gehad; C. was alcoholist.
Het benzinestation brandde door de aanrijding volledig af en is inmiddels helemaal opnieuw opgebouwd. Vrijdag gaat het weer open.