Voedselbank wil verspilling tegengaan met 'rijdende sociale kruidenier'

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Voedselverspilling tegengaan door mensen die de Voedselbank nodig hebben hun producten te laten uitkiezen. Dat is de insteek van de rijdende 'sociale kruidenier' die de organisatie wil inzetten. Ze doet dat in samenwerking met stichting Stek, een kerkelijke organisatie. Henk Baars, afdelingsmanager voor Stek, vertelt erover op Radio West.
'Spullen van de vaste Voedselbank komen soms niet zo goed terecht', vertelt Baars. 'Dan zie je mensen op straat spullen ruilen.' Dat komt volgens Baars omdat de 'vaste' Voedselbank, zoals hij het noemt, pakketten aanbiedt. Mensen die van de bank afhankelijk zijn, kunnen niet kiezen welke producten er in hun krat zitten. Daarom worden er producten geruild, weggegooid of simpelweg niet meegenomen. Die verspilling wil Baars met dit plan tegengaan.
Het project om de 'oude SRV-wagen' door delen van Den Haag Zuidwest te laten rijden, is nog volop in ontwikkeling. Er wordt op dit moment een enquête onder voedselbankgebruikers gehouden. Op die manier wil de organisatie erachter komen of er naast het standaardpakket van de 'vaste' Voedselbank nog andere producten hard nodig zijn.

Webshop

Op de vraag van presentator Victor Posthuma of de volgende stap dan een soort webshop zou zijn, komt geen eenduidig antwoord. 'Het zou natuurlijk een nóg verdere ontwikkeling zijn', aldus Baars. 'Maar het gaat erom dat deze mensen een traject aangeboden krijgen. Dat we met ze in contact komen. We bieden een stukje persoonlijke begeleiding. Dat heb je met zo'n webshop niet.' Ook zou het contact met deze groep Hagenaren dienen om uit te vinden waar mensen behoefte aan hebben.
'Instanties en mensen moeten elkaar wel kunnen bereiken als je hulp wil bieden,' vertelt Baars. 'Want niemand wil lang van de Voedselbank afhankelijk zijn.'