Bakker van Mondriaantaart: 'Dit is de grootste die we ooit hebben gemaakt'

DEN HAAG - 'We pakken elke opdracht aan, ja hoor, een Mondriaan of een Van Gogh, maakt niet uit.' Bakker Hans Oorschot van Bakkerij Remmerswaal is één van de mannen die heeft meegebakken aan een taart voor de gemeente Den Haag. De gemeente trakteert op dinsdag 7 maart, omdat dat de geboortedag is van schilder Piet Mondriaan.
In het stadhuis biedt de gemeente
een taart aan die is geïnspireerd op de schilder en diens kunstwerken met vlakken in rood, geel, blauw en wit met zwarte lijnen. De taart is vier meter bij 3,85, bijna zestien vierkante meter dus. 'We hebben nu 52 stukken cake klaar. Maandag moeten we alleen de randjes nog bakken', aldus Oorschot.
Het ontwerp van de taart is gemaakt door de gemeente Den Haag. 'We hebben nu dus stukken cake met marsepein erop in al die kleuren. Dat is nog een heel werk, al dat marsepein. Rood en geel hebben we wel op voorraad, maar blauw en zwart moesten we speciaal maken,' zo vertelt bakker Oorschot.

Dinsdag puzzelen

In de bakkerij op een bedrijventerrein in Schiedam hebben de mannen van Remmerswaal in totaal 24 uur aan de megataart gewerkt. 'Niet continu hoor,' lacht Oorschot, 'zo fanatiek zijn we ook weer niet.'
Vrijdag worden de enorme lappen cake ingepakt in dozen, daarna gaan ze de vriezer in. Dinsdagochtend vroeg moeten al die gekleurde stukken taart in elkaar worden gepuzzeld. 'We hebben er een soort plattegrond van, dus dat moet snel kunnen,' verwacht de bakker, 'maar dit is wel de grootste die we ooit gemaakt hebben.'

5000 stukjes

Vanaf half tien op dinsdag 7 maart wordt de taart aangesneden in het atrium van het Haagse stadhuis. Er is genoeg voor zo’n 5000 mensen.