Het mysterie van de blauwe plekken

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia
NOORDWIJK - Soms weet een politierechter even niet wat hij met een zaak aan moet. Er is dan extra onderzoek nodig om meer licht op een gebeurtenis te werpen. Hoe komt een vrouw in Noordwijk bijvoorbeeld aan blauwe plekken en bloeduitstortingen over het hele lijf? Zij zegt door haar vriendin mishandeld te zijn. Maar die beweert van niks te weten.
Shirley R. (43) zit op vrijdag 3 maart in het verdachtenbankje en is zeer nerveus. Het is de eerste keer dat ze voor de rechter moet verschijnen. Het wordt er allemaal niet beter op als de bejaarde vader van het slachtoffer achter in de zaal de rechtszaak volgt. En er is wat publiek, want zittingen zijn in principe openbaar.
Shirley was met haar partner op 19 juni een dagje in Noordwijk. Ze hadden veel gewinkeld en nog niet gegeten. Bij de MacDonalds zakte de vriendin opeens in elkaar. In het ziekenhuis bleek dat ze bloeduitstortingen en blauwe plekken over het hele lijf had. Zij verklaarde toen dat Shirley haar tijdens een ruzie had afgeranseld met een stok.

Schokkende foto's

De rechter toont schokkende foto's van een lijf dat behoorlijk is toegetakeld. De nek, armen, benen, ruggen. Het slachtoffer is bont en blauw geslagen. 'Het is afschuwelijk', reageert Shirley. 'Ik schrik van deze foto's. Maar ik heb haar niet geslagen. Dat ligt niet in mijn aard', zegt Shirley. Zij zou aan haar vriendin hebben gevraagd hoe ze aan die plekken kwam, maar kreeg daarop geen antwoord.
Rechter: 'Zij zegt dat u het heeft gedaan'. Verdachte: 'Ik hoop dat zij het zichzelf niet heeft aangedaan.' Rechter kijkt wat ongelovig: 'Hoe kan dat, met wonden over het hele lichaam? Ze zegt dat u haar vaker mishandelde.' En zo gaat het even heen en weer in de rechtbank, tot Shirley met het verhaal komt dat er een steekje los is bij haar partner.

Loser

Zij zou maar liefst drie persoonlijkheidsstoornissen hebben en onder behandeling zijn. 'Zij kan alleen gelukkig zijn door op mij neer te kijken. Ze wil dat ik alles verlies en dan afhankelijk van haar ben. Ik ben de loser, de kwaaie pier. Ja, we zijn al 21 jaar bij elkaar. Ik houd van haar, maar het is moeilijk om met zo'n iemand te leven.'  Shirley blijft beweren dat ze niet weet hoe haar partner aan al die wonden kwam.
De rechter vindt dat er nog veel vragen zijn over dit ernstige geval van huiselijk geweld. Zij wil daarom dat het slachtoffer nogmaals wordt verhoord. Daarna gaat de rechtszaak weer verder en is mogelijk wel duidelijk hoe de blauwe plekken zijn ontstaan.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?