Instellingen

Juriste VN-hof eist schadevergoeding en publieke verontschuldiging voor ‘racistisch geweld'

© Facebook.com/chaka.shakira

DEN HAAG - De juriste van het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) die de politie beschuldigde van racisme stapt naar de rechter. Volgens NRC eist ze een schadevergoeding en een publieke verontschuldiging. De politie zei eerder dat de vrouw excuses had aangeboden voor een ‘onterechte racismebeschuldiging‘.

De dertigjarige Amerikaanse Chaka Laguerre, een zwarte vrouw die als jurist stage loopt bij het Internationaal Gerechtshof, deed de beschuldiging vorige maand op Facebook. Ze schreef dat ze het slachtoffer was geworden van geweld door Haagse agenten. Die zouden haar na een verkeersovertreding hebben mishandeld en racistisch hebben bejegend.

De politie sprak de aantijgingen direct met klem tegen en kondigde aan een klacht in te dienen bij het hof. Volgens de politie was de vrouw degene die zich gewelddadig gedroeg. Dat zou ook blijken uit beelden van bewakingscamera’s.

Verwijderd

Er volgde een gesprek tussen politiechef Van Musscher en de leiding van het ICJ, waarin volgens de politie verontschuldigingen zijn aangeboden. De vrouw verwijderde daarop de Facebook-post, maar zegt nu in een interview met NRC dat noch zij noch het ICJ excuses hebben aangeboden. In een kort geding eist zij een schadevergoeding en een publieke verontschuldiging voor het optreden van de politie tijdens en na haar aanhouding eind januari.