Instellingen

ADO Den Haag houdt FC Utrecht knap op gelijkspel; arbitrage speelt grote rol

Dion Malone in de achtervolging
Dion Malone in de achtervolging © Soccrates Images

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft FC Utrecht, de nummer vier van de eredivisie, zondag knap op een gelijkspel gehouden. In de Domstad eindigde het duel in 1-1, nadat de groen-gelen via Dion Malone nog op voorsprong kwamen. Het is in 2017 het tweede punt van ADO onder leiding van trainer Fons Groenendijk. De arbitrage speelde een grote rol in de wedstrijd.

De laatste twee duels van ADO Den Haag gaf de Haagse voetbalburger moed. Tegen zowel koploper Feyenoord (0-1 nederlaag) als FC Twente (1-1), de nummer zes, werd door de ploeg veel strijd geleverd en werd er gevochten voor iedere meter. Het vertrouwen lijkt stukje bij beetje terug te komen in de groep.

In de Galgenwaard was het FC Utrecht dat in de beginfase het meeste balbezit had en ook de eerste kans van de middag kreeg. Gyrano Kerk had een individuele actie op links, schoot laag op doel, maar dat was een eenvoudige prooi voor ADO-doelman Robert Zwinkels. ADO speelde verdedigend, loerde op de counter, maar dat pakte niet veel later goed uit.

Koelbloedig

ADO Den Haag was na een kwartier spelen nog geen enkele keer in de buurt van het doel van David Jensen geweest, maar de Hagenaars kwamen meteen bij de eerste de beste kans wel op voorsprong. Malone profiteerde van een grote fout van Ramon Leeuwin. Een op het oog simpele breedtepass kreeg de verdediger niet lekker onder controle, Malone greep direct in en schoot vervolgens bijzonder koelbloedig de 0-1 tegen de touwen.

Een mooi begin voor ADO. FC Utrecht was slordig en het baltempo van de thuisploeg lag laag. Ze dicteerden wel, maar gevaarlijk waren ze nauwelijks. ADO Den Haag was dat daarentegen wel. Sterker nog: de Haagse formatie had na een half uur spelen op 0-2 moeten komen. Ruben Schaken was op rechts doorgebroken, ging op het doel van Jensen af, maar ging, terwijl Guyon Fernandez helemaal vrij stond, voor eigen succes. Het gevolg: geen goal.

Communicatiefout

ADO hoopte de voorsprong mee naar de thee te nemen, maar dat lukte niet. Als een duveltje uit een doosje kon Richairo Zivkovic heel simpel binnenschieten na een goede voorzet van Troupée. De bal ging langs alles en iedereen, maar niemand van ADO Den Haag werkte de bal weg. Voor Zivkovic was het daardoor een koud kunstje de gelijkmaker achter Zwinkels te schieten: 1-1. Het had alle schijn van een communicatiefout in de Haagse defensie.

ADO en Utrecht gingen dus met een gelijke stand richting de thee, maar op slag van rust hadden de Hagenaars een penalty verdiend. Fernandez dribbelde het strafschopgebied in en werd hard onderuit gehaald door Robin van der Meer. Die laatste blesseerde zichzelf, maar de overtreding werd overduidelijk door hem gemaakt. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük vond het echter niet meer dan een corner, maar de beelden spraken boekdelen.

Het spel na de rust was niet best en bij tijd en wijlen ook erg hard. In de eerste twintig minuten na de thee werden er drie gele kaarten uitgedeeld. FC Utrecht drong nadrukkelijk aan, maakte het meeste aanspraak op een goal, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet: 1-1.

ADO Den Haag komt door de remise op negentien punten te staan. Dat is één punt minder dan Roda JC, Excelsior en Go Ahead Eagles. De Hagenaars blijven wel de nummer laatst van de eredivisie.  

Scoreverloop FC Utrecht - ADO Den Haag 1-1 (1-1): 0-1 Malone, 1-1 Zivkovic

FC Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, Van der Meer (46. Conboy); Amrabat, Brama, Ayoub, Barazite; Kerk (74. Labyad), Zivkovic (86. Venema).

ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Malone, Bakker, Gorter; Schaken (68. Becker), Fernandez (46. Havenaar), Duplan (82. Wolters).

Gele kaart(en): Wilfried Kanon, Guyon Fernandez, Aaron Meijers, Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag), Robin van der Meer, Gyrano Kerk, Nick Venema (FC Utrecht)

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Toeschouwers: 17.712 (Galgenwaard, Utrecht)