Actiegroep PO in Actie overweegt stakingen in het basisonderwijs

Schoolklas
Schoolklas © ANP
REGIO - Kleinere klassen, minder hoge werkdruk en eerlijkere salarissen. Dat is de inzet van de dinsdag gestarte Facebookpagina PO in Actie van drie leerkrachten in het basisonderwijs. Met succes, want in minder dan een week tijd hebben ruim 12.500 bezorgde onderwijzers zich aangemeld.
Volgens Brenda Benne-Saleh uit Voorburg zijn veel onderwijzers de grote klassen, de hoge werkdruk en de oneerlijke salarissen meer dan zat. De actiebereidheid in het basisonderwijs lijkt dan ook groot. Leerkrachten voelen zich de afgelopen jaren niet gehoord door zowel de politiek, als de vakbonden.
Met de Facebookactie hopen ze een beweging in gang te zetten die van onderaf verandering kan afdwingen. Concrete plannen voor acties zijn er nog niet, maar stakingen in het basisonderwijs worden zeker niet uitgesloten.

Eisenpakket

De salarissen in het basisonderwijs zijn volgens PO in Actie het laagste van alle onderwijssalarissen. Hierdoor stijgt het lerarentekort snel (1000 fte). En dat aantal neemt alleen maar toe, omdat zich ook steeds minder studenten aanmelden bij de PABO's. Daarnaast is de werkdruk enorm. Hierdoor is het ziekteverzuim het hoogste van alle beroepen.
De actiegroep PO in Actie zal op 14 maart een manifest presenteren met hierin een eisenpakket en de voorgenomen acties om dit pakket kracht bij te zetten. Daarin willen de ruim 14.000 betrokken leerkrachten benadrukken dat de ongelijke salarissen en de hoge werkdruk een serieus risico vormen voor het basisonderwijs in Nederland.