Rechtbank wil ouders Tristan toch spreken

DEN HAAG - De ouders van Tristan van der Vlis wordt toch verzocht om naar de rechtbank te komen om vragen over hun zoon te beantwoorden. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag maandag. De zaak is aangehouden, deze week wordt waarschijnlijk een nieuwe zittingsdatum gepland.
De ouders waren maandag niet in de rechtbank aanwezig. Volgens hun advocaat is erbij zijn emotioneel te belastend voor hen. Wel gaf hij meteen al aan dat als de rechtbank ze toch wil spreken, ze bereid zijn te komen.

Schietpartij De Ridderhof

Hun zoon schoot op zaterdag 9 april 2011 zes mensen dood, verwondde er zeventien en pleegde daarna zelfmoord in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
Dertien mensen hebben de ouders aangeklaagd omdat zij hen aansprakelijk houden voor het drama. Een van de dertien raakte bij het schietdrama zwaargewond, de andere twaalf zijn ooggetuige geweest.

Psychische problemen

Volgens de eisers - winkeliers, hun medewerkers en bezoekers van het winkelcentrum - hadden de ouders van Van der Vlis eerder aan de bel moeten trekken toen ze merkten dat het niet goed ging met hun zoon. Ook hadden de ouders moeten ingrijpen toen bleek dat hij - ondanks dat hij kampte met zware psychische problemen - een wapenvergunning had gekregen.
De advocaat van de ouders betoogde echter dat zij geen idee hadden van de plannen van hun zoon. 'Zij dachten juist dat het beter met hem ging. Als zij dit hadden geweten, hadden ze meteen aan de bel getrokken.'
Het is onduidelijk hoe groot de schadeclaim is die geëist gaat worden. Ook de verzekeraar van Tristan van de Vlis wordt aansprakelijk gesteld.

Wapenvergunning

Twee jaar geleden bepaalde de Haagse rechtbank al in een zaak tegen de politie dat er weliswaar fouten waren gemaakt bij het verlenen van de vergunning, maar dat de politie daar niet voor aansprakelijk is. Tristan van der Vlis kreeg in 2008 een wapenvergunning, terwijl bij de politie bekend was dat zo'n vergunning in 2005 al eens geweigerd was en hij een jaar later gedwongen was opgenomen.