Slimme internetoplichters na maanden gepakt door Wassenaarse politie

Mobiel bankieren (archieffoto)
Mobiel bankieren (archieffoto)
WASSENAAR - Politieagenten van bureau Wassenaar hebben zondag en maandag twee internetoplichters opgepakt. Het gaat om een 18-jarige man en een 15-jarige jongen, beiden uit Utrecht. Ze worden ervan verdacht dat ze door het hele land mensen hebben opgelicht. Het onderzoek liep al sinds eind 2016.
De politie had vanuit verschillende plaatsen meldingen van oplichting gekregen. De verdachten gingen daarbij, volgens de politie, heel berekenend, planmatig en gewiekst te werk.

Betalen met nep-app

De oplichters reageerden als geïnteresseerde kopers op een verkoopsite waar mensen elektronica en andere waardevolle spullen te koop aanbieden. Ze wonnen het vertrouwen van de verkoper door meteen op bezoek te gaan en de koop te sluiten.
Op het moment van de betaling, gebruikten de verdachten een namaak betaal-app van een bekende Nederlandse bank. Ze maakten het geld 'zogenaamd' over en lieten op het scherm de 'transactie' zien, zodat de verkopers dachten dat het geld onderweg was.

Maanden onderzoek

Eind 2016 startte de politie het onderzoek. Agenten vonden toen in een auto spullen die via deze oplichtingstruc waren ‘gekocht’. De recherche verzamelde meerdere aangiften van soortgelijke zaken.
Uit het politieonderzoek kwamen de identiteiten van de twee aangehouden verdachten naar voren. Rechercheurs doorzochten de huizen van de twee in Utrecht en vonden daar contant geld, een gestolen telefoon, sieraden, drugs en een boksbeugel. Agenten hebben de spullen in beslag genomen. Woensdag 8 maart worden de verdachten voorgeleid voor de rechter-commissaris.