Instellingen

Naturalis bang voor faillissement door rechtszaak

Ontwerp voor het nieuwe Naturalis (Bron: Neutelings Riedijk Architecten)
Ontwerp voor het nieuwe Naturalis (Bron: Neutelings Riedijk Architecten)
LEIDEN - Naturalis in Leiden gaat mogelijk failliet als de rechtbank beslist dat een verbouwing aan het museum niet verder door mag gaan. Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van Naturalis, waarschuwde daar maandag tijdens een kort geding voor. Dat meldt de Volkskrant.
Naturalis ligt in de clinch met Fons Verheijen, de architect van het gebouw uit 1998. Het museum wil flink uitbreiden, maar daarvoor moeten extra pilaren en tussenverdiepingen worden gebouwd. Verheijen vindt dat
.
Eind januari besloot de rechter dat Naturalis voorlopig niet mag beginnen met de verbouwing van het interieur, omdat de inrichting van het gebouw dusdanig uniek is, dat die als een auteursrechtelijk beschermd werk moet worden beschouwd. Naturalis is wel begonnen met de rest van de verbouwing.

Miljoenen schade door bouwstop

Naturalis loopt volgens de advocaat miljoenen euro's schade op als de rechtbank dinsdag een bouwstop afdwingt voor de rest van de verbouwing. Volgens de Volkskrant was de rechter kritisch over Naturalis, omdat het museum de afgelopen maanden gewoon is doorgegaan met verbouwen.
Verheijen zegt dat Naturalis een truc probeert uit te halen. 'Ze proberen zo ver mogelijk te komen met de verbouwing, zodat er geen weg meer terug is', zegt hij tegen Omroep West. 'Alles in het gebouw is al gestript, alleen de structuur staat nog overeind.'
De rechter doet dinsdag uitspraak in de zaak.