Haagse Stadspartij nog niet klaar met Legolandcrisis: 'Dit is onacceptabel'

© Omroep West
DEN HAAG - De Legolandcrisis in het Haagse stadsbestuur is nog niet opgelost. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) stelde vorige week dat de kou uit de lucht is. Maar voor coalitiegenoot de Haagse Stadspartij (HSP) geldt dat allerminst. 'De manier waarop het besluit over Legoland tot stand is gekomen, is voor de HSP onacceptabel', zegt HSP-fractievoorzitter Peter Bos.
De collegecrisis ontstond een paar weken geleden. Merlin Entertainment, de eigenaar van Legoland, heeft plannen om een Legoland Discovery Centre op de boulevard van Scheveningen te vestigen. De wethouders Boudewijn Revis en Karsten Klein (CDA) zijn hier razend enthousiast over want de komst van Legoland is goed voor de badplaats, vinden zij.
Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad is het eens met de wethouders, zo blijkt 16 februari tijdens de raadsvergadering waar over het plan wordt besloten. Maar binnen de coalitie is verdeeldheid. D66, VVD en CDA stemmen voor, HSP en PvdA tegen. Zij vinden dat de financiële risico's voor de gemeente te groot zijn. Dankzij oppositiepartijen GroenLinks, Groep de Mos en de PVV gaat het plan toch door.

Overgehaald met gratis kaartjes

Vooral de manier waarop de PVV wordt overgehaald om zich achter het voorstel van de wethouders te scharen, zet kwaad bloed. De partij krijgt gratis entreekaartjes voor Legoland voor alle Scheveningers en 65-plussers in ruil voor een voorstem. 
Uiteindelijk komen die gratis kaartjes er niet omdat de PVV-motie onvoldoende steun krijgt, maar dan is de bom al gebarsten. De HSP en de PvdA zijn woedend en spreken van 'ordinaire koehandel'. Bovendien wisten de coalitiegenoten niet van elkaar dat deze afspraken met de PVV waren gemaakt.

Kou niet uit de lucht

Wethouder Revis erkende vorige week dat dit anders had gemoeten en zei dat hij zijn coalitiegenoten niet nog eens op deze manier zou verrassen. Volgens hem was de ruzie na een aantal goede gesprekken bijgelegd en was de 'kou uit de lucht'.
Maar dat geldt voor coalitiegenoot HSP niet. De partij zegt nog lang niet klaar te zijn met het Legolanddossier. 'De komst van Legoland naar Scheveningen is weliswaar bekrachtigd door de raad, maar de manier waarop is voor de HSP onacceptabel', zegt HSP-fractievoorzitter Peter Bos. 'Bovendien hebben we nog niet met wethouder Revis gesproken over zijn rol tijdens de bewuste raadsvergadering. De kou is nog lang niet uit de lucht.'

Plannen rammelen

De HSP heeft nog altijd geen vertrouwen in de plannen. Bos: 'Legoland is natuurlijk welkom, maar we zagen al dat het voorstel rammelde en hebben tegen gestemd. Door de haast hebben we amper tijd gehad om het voorstel in detail te bestuderen. Dat hebben we nu wel gedaan en het blijkt dat volgens ons tal van zaken niet deugen.' De partij heeft een lange lijst schriftelijke raadsvragen aan het college opgesteld.
Komende donderdag gaat wethouder Revis volgens de HSP naar Londen voor een bezoek aan Merlin Entertainment. 'Het kan niet zo zijn dat de wethouder afspraken met Merlin gaat maken terwijl wij nog zoveel vragen hebben', vindt Bos.